Congresul SUA intenționează să deblocheze 14 miliarde de dolari pentru criza din Ucraina

  • 09 Martie 2022 19:03
Congresul SUA intenționează să deblocheze 14 miliarde de dolari pentru criza din Ucraina

Aleșii din Camera Reprezentanților vor vota miercuri asupra unui pachet de ajutor de aproape 14 miliarde de dolari pentru criza ucraineană, care include o componentă economică și umanitară, dar și arme și muniții, relatează AFP.

Aceste fonduri urmează să permită Kievului să-și protejeze rețeaua electrică, să lupte împotriva atacurilor cibernetice și să se doteze cu arme defensive. Pachetul include, de asemenea, peste 2,6 miliarde de dolari ajutor umanitar, scrie Agerpres.

''Ucrainenii duc lipsă de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, electricitate și medicamente'', a subliniat liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, cerând Congresului să acționeze ''foarte rapid''.

Acești bani vor permite, de asemenea, Statelor Unite să finanțeze riposta împotriva Moscovei, începând cu sancțiunile împotriva oligarhilor ruși.

Aceste 14 miliarde de dolari au fost atașate bugetului federal american pentru anul 2022, asupra căruia aleșii urmează să se pronunțe înainte ca acesta să expire la sfârșitul săptămânii.

După ce va fi votat miercuri în Cameră, textul va fi transmis către Senat, înainte de a fi promulgat de Joe Biden.

Democrații și republicanii susțin aceste măsuri - o raritate într-un Congres divizat politic.

''Statele Unite și partenerii lor trec printr-o perioadă periculoasă'', a dat asigurări conservatorul Mitch McConnell, văzând în acest acord un ''pas decisiv de care are nevoie securitatea noastră națională''.

În cadrul marelui buget federal al SUA de 1.500 de miliarde de dolari, au fost alocați și peste 15 miliarde de dolari pentru combaterea pandemiei. Acești bani vor fi folosiți în special pentru pregătirea guvernului american în cazul apariției de noi variante de virus și pentru finanțarea distribuției de vaccinuri în străinătate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău