Conflictul transnistrean: Chișinăul nu va face cedări inutile

  • 30 Iunie 2016 09:40
Conflictul transnistrean: Chișinăul nu va face cedări inutile

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat aseară, într-o intervenție televizată la Publika TV, că relațiile dintre Chișinău și Tiraspol sunt afectate din cauza așa-ziselor alegeri prezidențiale care urmează să aibă loc în regiune.

El a dat însă asigurări că autoritățile moldovene nu vor face cedări, în pofida presiunilor care se fac asupra Chișinăului, în cadrul negocierilor pentru reglementarea transnistreană.

”Autoritățile Republicii Moldova vor lua în considerare interesul cetățenilor, dar în nici un caz nu vor face cedări /.../, inclusiv sub presiune”, a declarat Andrian Candu.

El a menționat că din cauza procesului electoral din stânga Nistrului suferă dialogul Chișinău-Tiraspol, totuși există comunicare și contacte la diferite nivele.

În cadrul emisiunii, Andrian Candu a confirmat de facto existența unor presiuni la adresa Chișinăului din partea unor participanți la procesul de discuții,  în timpul recentei întrevederi în formatul 5+2 de la Berlin, presiuni despre care au vorbit mai mulți experți. El însă a salutat comportamentul negociatorului-șef din partea Chișinăului, Gheorghe Bălan.

Referindu-se la autonomia găgăuză, Andrian Candu a declarat că există progrese în dialogul cu Comratul datorită unei mai bune comunicări, dar nu a exclus că în perioada următoare vor apărea și unele tensiuni din cauza alegerilor legislative din autonomie. Totuși, Andrian Candu a dat asigurări că autoritățile vor interveni în cazul în care va fi încălcat cadrul legal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău