Conflictul din Ucraina ar putea agrava problemele legate de droguri, avertizează un organism al UE

  • 14 Iunie 2022 14:02
Conflictul din Ucraina ar putea agrava problemele legate de droguri, avertizează un organism al UE

Agresiunea militară Rusiei în Ucraina ar putea crea "noi vulnerabilități" în Europa în ceea ce privește drogurile ilegale, declanșând schimbări în rutele de contrabandă și expunând potențial mai multe persoane la stupefiante, a avertizat marți agenția antidrog a UE, cu sediul la Lisabona, transmite Agerpres.

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a subliniază în raportul său anual că multe persoane care au suferit un "stres psihologic sever" în timpul conflictului ar putea fi mai vulnerabile la probleme de abuz de substanțe în viitor, relatează Reuters.

Traficanții de droguri ar putea să treacă la rute alternative pentru a evita zonele cu o prezență sporită a securității, în timp ce serviciile de sănătate din țările europene, în special cele care se învecinează cu Ucraina, ar putea deveni mai tensionate, deoarece consumatorii de droguri care fug de conflict au nevoie de sprijin.

''Continuitatea tratamentului, serviciile lingvistice și furnizarea de locuințe și de asistență socială sunt probabil cerințe cheie'', se arată în raport, adăugând că și cei care nu sunt consumatori de droguri sunt în pericol.

Agenția mai consemnează că situația financiară dificilă din Afganistan, care se află sub controlul talibanilor din august, ar putea face ca veniturile din droguri să devină o sursă mai importantă de venit și să ducă la o creștere a traficului de heroină către Europa.

În pofida interzicerii producției, vânzării și traficului de droguri ilicite, se pare că în Afganistan continuă cultivarea macului.

Îngrijorările legate de impactul pe care evoluțiile internaționale l-ar putea avea asupra problemelor legate de droguri în Europa vin într-un moment în care consumul de substanțe revine la nivelurile anterioare pandemiei și există semne de creștere a producției, după cum a constatat OEDT. Acesta a făcut apel la țările europene să intensifice serviciile de tratament și de reducere a riscurilor.

''Drogurile consacrate nu au fost niciodată atât de accesibile, iar noi substanțe puternice continuă să apară... toată lumea poate fi afectată, fie direct, fie indirect', a declarat directorul OEDT, Alexis Goosdeel.

Un număr record de 213 tone de cocaină au fost confiscate în Uniunea Europeană și peste 350 de laboratoare de producție ilegală de droguri au fost dezmembrate în 2020, potrivit celor mai recente date ale instituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău