Conflictul din Nagorno-Karabah: Trupele armene recunosc că au pierdut un oraș strategic și armata azeră se apropie de capitala provinciei

  • 09 Noiembrie 2020 18:29
Conflictul din Nagorno-Karabah: Trupele armene recunosc că au pierdut un oraș strategic și armata azeră se apropie de capitala provinciei

Forțele armene din provincia azeră cu majoritate armeană Nagorno-Karabah au recunoscut luni că au pierdut orașul strategic Shusha (denumit Shushi de armeni) și trupele azere se apropie de capitala provinciei, Stepanakert, relatează agențiile Reuters și EFE, preluat de Agerpres.

Azerii au sărbătorit duminică pe străzile capitalei Baku după ce președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat că armata azeră a preluat controlul asupra orașului Shusha, al doilea ca mărime din Nagorno-Karabah, dar oficialii armeni au negat atunci informația.

Luni însă, un purtător de cuvânt al etnicilor armeni din provincie a admis că trupele acestora au pierdut orașul situat la numai 11 kilometri de Stepanakert. ''Lanțul eșecurilor continuă și orașul Shushi nu mai este sub controlul nostru. Trebuie să rezistăm în timp ce inamicul se apropie de Stepanakert'', a declarat purtătorul de cuvânt Vahram Pogosian. ''Trebuie să ne folosim toate capacitățile pentru a organiza o apărare puternică a Stepanakertului și a altor sectoare ale frontului'', a adăugat el.

Importanța strategică a orașului Shusha este dată de situarea sa pe un platou la o altitudine de circa 1.400 de metri care domină valea în care se află Stepanakert. Mai mult, prin Shusha trece una dintre șoselele care unesc Stepanakertul cu Armenia și prin care trupele armene din enclavă primesc ajutor militar din partea Erevanului.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni, s-a separat de Azerbaidjan, de unde a rezultat la începutul anilor '90 un război soldat cu circa 30.000 de morți. Ostilitățile aflate acum în desfășurare și începute pe 27 septembrie sunt cele mai grave după anul 1994. După aproape 30 de ani de impas diplomatic, președintele azer Ilham Aliev a promis că va prelua pe cale militară controlul asupra regiunii separatiste.

Azerbaidjanul, sprijinit în aceste confruntări de Turcia, afirmă că a reușit să recucerească o mare parte din teritoriile din interiorul și din jurul provinciei Nagorno-Karabah pierdute în războiul din anii '90. Armenia este aliată cu Rusia în cadrul unui tratat de securitate, dar președintele Vladimir Putin a precizat că acesta poate fi activat numai în cazul unui atac asupra teritoriului Armeniei, excluzând așadar teritoriul provinciei Nagorno-Karabah. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău