Conflictul din CMC / Revista Presei

  • 19 Aprilie 2016 09:38
Conflictul din CMC / Revista Presei

Revista presei din 19 aprilie 2016

În Ziarul Național, Nicolae Negru scrie despre conflictul izbucnit în cadrul Consiliului municipal Chișinău  între popular-europeni și liberali. Nemulțumiți de primarul general, dând ostentativ la o parte miza geopolitică a jocului, consilierii PPEM se aliază deschis cu adversarii cei mai înverșunați ai liberalilor, socialiștii anti-europeni. Ghimpu l-a acuzat în presă pe Leancă că știa despre furturile de la BEM și nu ar fi luat măsuri. Mesajul a fost înțeles și, la câteva ore după aceasta, Oazu Nantoi a anunțat că popular-europenii au de gând să organizeze un referendum pentru demiterea lui Chirtoacă. Autorul se întreabă dacă nu cumva se urmărește astfel, prin acest război „pe viață și pe moarte”, compensarea unor pierderi de popularitate pentru PPEM la nivel național, după ce nu mai participă la guvernare și s-a retras de pe prima linie a luptei cu oligarhia? Oricum, războiul între doi membri de „familie proeuropeană”, dintre doi foști amici politici, este simptomatic și nu promite nimic bun, atenționează Nicolae Negru.

Lipsa reformelor poate conduce la o „primăvară arabă” în Republica Moldova, titrează Jurnal de Chișinău, în ediția sa electronică. Consiliul pentru integrare europeană; Strategie pentru integrarea Republicii Moldova în UE – toate au fost inventate de autoritățile de la Chișinău în ultima lună pentru a convinge partenerii europeni că guvernarea controlată de PD și blamată de societatea civilă este una proeuropeană, comentează publicația. Demnitarii europeni salută rezervat pornirile retorice proeuropene ale Chișinăului, dar atenționează că în realitate se întâmplă inversul: justiția rămâne captivă, gruparea oligarhică din spatele guvernării acaparează în continuare instituțiile statului, corupția înflorește, iar implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE este doar mimată, scrie Jurnal de Chișinău.

Liderul Socialiștilor Igor Dodon, a declarat după ședința APCE la Strasbourg, că procesul de integrare europeană în Republica Moldova a falimentat din cauza politicienilor de la guvernare, scrie Adevărul.

Într-un interviu în Timpul, scriitorul Vladimir Beșleagă opinează că Dodon ar putea deveni președinte  numai dacă o să vină masiv agentura rusească. El a amintit că în 2001, comuniștii au obținut o victorie categorică la parlamentare, pentru că rușii sperau că Voronin va accepta federalizarea RM. Atunci, înainte de alegeri la Chișinău a venit cu o echipă de politehnologi Serghei Șoigu pentru a asigura victoria comuniștilor și alegerea lui Voronin în funcția de președinte, spune Vladimir Beșleagă în Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău