Conflicte de interese constatate de ANI. Sunt vizați mai mulți primari

  • 05 Ianuarie 2022 12:21
Conflicte de interese constatate de ANI. Sunt vizați mai mulți primari

Directoarea unui gimnaziu din raionul Strășeni și-a angajat sora și nepoata în instituția pe care o conducea, semnând contracte individuale de muncă cu persoanele apropiate. Iar în raionul Rezina, directorul unui gimnaziu și-a angajat soția în funcția de profesoară. O situație similară a avut loc în raionul Căușeni, unde directoarea unei instituții de educație timpurie și-a angajat fiica în calitate de educator și ulterior în funcția de metodist. Conflictele de interese au fost constatate de Autoritatea Națională de Integritate.

Potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN, directorilor urmează să le fie aplicate sancțiuni contravenționale.

Potrivit sursei citate, primarul unei comune din raionul Râșcani a exercitat pentru o perioadă mandatul de primar simultan cu funcția de conducător al gospodăriei țărănești, nesoluționând în termen starea de incompatibilitate, contrar legislației în vigoare.

Iar primarul din Cotiujenii Mici, raionul Sângerei, a admis conflicte de interese semnând acte administrative în privința surorii sale, care deține funcția de director al grădiniței din localitate. Primarul unei comune din raionul Drochia a admis conflicte de interese semnând contracte de locațiune a mijlocului de transport propriu. Primarul a încasat, conform contractelor, peste 38 de mii de lei.

În satul Topala din raionul Cimișlia, fostul primar a semnat mai multe acte administrative în privința soțului angajat în cadrul Primăriei în funcție de șofer. Iar ex-primarul unui sat din raionul Telenești s-a aflat în conflict de interese cu nepotul său. Deținând concomitent și calitatea de președinte al Comisiei de Licitație din cadrul Primăriei, a semnat acte administrative în favoarea nepotului său în vederea vânzării unui teren agricol.

Autoritatea Națională de Integritate precizează că, dacă actele de constatare vor rămâne definitive, va fi sesizată instanța de judecată pentru încetarea raporturilor de muncă cu primarul din raionul Sângerei și cu primarul din raionul Drochia. De asemenea, în privința acestor aleși locali, dar și a foștilor primari din raionul Cimișlia și Telenești va fi aplicată interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău