Confirmat! Peste 30 de militari ruși au încercat să intre în Republica Moldova

  • 07 Octombrie 2014 13:46
Confirmat! Peste 30 de militari ruși au încercat să intre în  Republica Moldova

Astăzi a avut loc ședința Consiliul Suprem de Securitate la care s-a discutat securitatea informațională a Republicii Moldova.

Peste 30 de persoane, presupuși militari ruși, au fost expulzate în ultimele luni din Republica Moldova după ce au încercat să pătrundă pe teritoriul țării, a declarat marți, 7 octombrie, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Alexei Barbăneagră, după ședința CSS.Republica Moldova se confruntă cu un șir de riscuri în mai multe domenii, dar niciunul din ele iminent, potrivit participanților la ședință. 
 
Există riscuri pentru sistemul financiar, apărare, securitatea informațională, a declarat Alexei Barbăneagră, calificând nivelul general de rsic drept unul mediu. Oficialul a confirmat informațiile vehiculate anterior despre mai mulți presupuși militari ruși care au încercat să intre pe teritoriul Republicii Moldova în ultimul timp.

”În ultimul timp au fost întoarse mai multe persoane din Aeroportul Chișinău. Au fost persoane care nu întrunesc condițiile de intrare în Republica Moldova și există suspiciuni că ei sunt militari care au încercat să intre ilegal în țară. Este vorba de peste 30 de persoane în ultimele 3 luni”, a declarat Alexei Barbăneagră.
 
O altă temă discutată la Consiliu a fost asigurarea securității informaționale. S-a discutat despre necesitatea elaborării unei Concepții a Securității Informaționale și creării unui Centru de reacții la incidente de securitate, care va funcționa pe lângă Guvern. Ministrul Tehnologiilor Informaționale, Pavel Filip, a subliniat că Republica Moldova nu se confruntă cu un pericol imminent în acest domeniu.
 
”Republica Modlova se află între două țări care sunt în topul celor 10 state cel mai des atacate (informațional) în lume – vorbesc despre Ucraina și România. Slavă Domnului, Moldova nu intră în topul celor mai atacate țări. Nu s-a întâmplat nicmic grav în Republica Moldova, se lucrează pentru prevenire”, a declarat Pavel Filip.
 
Potrivit unor date, doar între anii 2010 și 2012 fraudele informaționale în sistemul bancar au cauzat un prejudiciu de peste 13 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău