CONFIRMAT! Au început negocierele

  • 01 Iulie 2015 15:08
CONFIRMAT! Au început negocierele

Cele trei formațiuni de orientare pro-europeană Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat și Partidului Liberal, au început negocierile pentru formarea unei noi alianțe de guvernământ și alegerea unui nou cabinet de miniștri.

Discuțiile au loc la nivel de lideri de partid, iar prima rundă de negocieri urmează să aibă loc în seara zilei de astăzi, cel mai probabil la sediul PLDM. Vlad Filat, Mihai Ghimpu și Marian Lupu urmează să discute principiile în baza cărora va fi creată noua Alianță, după care vor avea loc discuții la nivel de grupuri de lucru.

La trei zile de la turul doi de scrutin pentru alegerile locale generale, liderii celor trei partide proeuropene din actualul Legislativ au inițiat negocieri privind formarea unei  coaliții majoritare și a unui nou cabinet de miniștri. După cum a menționat, în exclusivitate pentru Radio Chișinău, președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț, Vlad Filat și Marian Lupu au avut deja câteva întrevederi pe parcursul zilelor trecute. Mai mult, cei dor speră că liderul liberalilor, Mihai Ghimpu va fi mai flexibil în discuții, iar decizia de creare a noii Alianțe va fi luată cât mai curând posibil.

”Consultările la nivel de lideri, PLDM-PD sunt în desfășurare, inclusiv tête-à-tête. Cu Mihai Ghimpu s-a comunicat telefonic. Sperăm că de această dată el va da dovadă nu doar de egoism politic și un soi de iresponsabilitate, și va trata situația din țară cu toată seriozitatea pe care o cere momentul”, a declarat  Valeriu Streleț.

Potrivit președintelui de onoare al PD, Dumitru Diacov, după ce Biroul Politic al Partidului Liberal l-a propus pe liderul PL, Mihai Ghimpu ca reprezentant la negocieri, a fost stabilită și agenda primei întrevederi trilaterale, la care urmează a fi puse în discuție principiile de funcționare a noii Alianțe.

”Urmează să se întâlnească în trei, după care se va merge pe formula echipelor. Marian Lupu, Vlad Filat și Mihai Ghimpu urmează să coordoneze pentru început  câteva chestiuni de principiu. Dar important este să se ajungă la o înțelegere”, a declarat Dumitru Diacov.

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a reiterat într-o declarație pentru Publika TV că este pregătit pentru negocieri, însă nu dorește să intre la guvernare de dragul guvernării, menționând ca va cere asigurarea echilibrului în cadrul noii coaliții și neacceptarea comuniștilor sau socialiștilor la discuții.

”Suntem pentru o Alianță pentru oameni. Urmează să ne întâlnim și să vedem cum văd colegii această Alianță. Nu avem nevoie de alegeri anticipate pentru că știm cu toții care va fi rezultatul. PLDM și PD trebuie să spună clar, discută și cu PCRM sau numai cu PL. Așa, și cu noi și  cu ei – nu merge” a declarat președintele PL, Mihai Ghimpu.

Amintim că PLDM, PD și PL au convenit de principiu asupra creării unei noi majorități parlamentare. Acestea au la dispoziție ceva mai mult de două luni pentru a alege un nou Cabinet de Miniștri, în caz contrar șeful statului va fi obligat să dizolve Parlamentul și să anunțe alegeri parlamentare anticipate.
Vicepreședintele Legislativului, Liliana Palihovici, a admis că Parlamentul se va întruni într-o sesiune extraordinară în cazul în care nu se va reuși formarea unei alianțe și a unui nou Guvern până la finele sesiunii de primăvară-vară, care se încheie pe 31 iulie.

Reprezentații celor trei formațiuni dețin 55 de mandate de deputat din totalul de 101.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău