Conferința științifică cu genericul ”Unitate națională - Identitate Europeană”

  • 27 Martie 2015 19:37
Conferința științifică cu genericul ”Unitate națională - Identitate Europeană”

O conferință științifică cu genericul ”Unitate națională - Identitate Europeană” a fost organizată vineri, 27 martie, la Academia de Muzică Teatru și Film din Chișinău.

Conferința a avut loc în clădirea în care în 1918 s-a aflat Sfatul Țării și unde deputații au votat atunci reunificarea Basarabiei cu România.

În clădirea Academiei de Muzică Teatru și Film, acum 97 de ani se scria istoria poporului român. În sala Sfatului Țării, înarmați cu dragoste de tot ce înseamnă românesc 86 de eroi naționali au votat pentru revenirea Basarabiei acasă.

Soluția votată la 27 martie 1918 a fost una corectă din toate punctele de vedere, a menționat în deschiderea conferinței, istoricul Gheorghe Cojocaru, președintele Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei.

”de la mare până la Hotin, de la Prut și până la Nistru, Basarabia intra în componența statului român, revenea acasă după 106 ani de înstrăinare. Era la începutul unui drum plin de împliniri, plin de realizări în plan social, economic, politic și cultural”, a constatat Gheorghe Cojocaru.

La eveniment a participat și Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului, care a menționat că Republica Moldova are de ales în viitor între două opțiuni.

”Democrația și dictatura. Avem posibilitatea să alegem din care națiune să facem parte. În cadrul democrației ne vom putea alege calea: două state un popor, cum este în prezent, sau un stat și un popor și mai multe minorități etnice. Asta va arăta timpul. Deocamdată ambele variante sunt acceptabile atât timp cât suntem în democrație și mergem spre Europa”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Problema principală a populației dintre Prut și Nistru este identitatea și istoria Moldovei, scrisă la comandă de falși istorici,  a menționat primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova, istoricul și profesorul universitar Alexandru Moșanu.

”Ni se pregătește sfârșitul prin educația noilor generații de elevi. Dacă în 1995 studenții au apărat istoria românilor, acum cine o va apăra. Acei care sunt învățați în baza literaturii sovietice?”, a declarat Alexandru Moșanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău