Conferința șefilor apărării din Balcani la București

  • 05 Septembrie 2019 10:15
Conferința șefilor apărării din Balcani la București

Armatele din Balcani își vor intensifica cooperarea cu scopul de a menține stabilitatea și securitatea în regiune cu un sprijin permanent asigurat de NATO și de ONU. Pentru a îmbunătății capacitatea de reacție la diferite amenințări, inclusiv în situația unor crize umanitare, șefii apărării din Blacani au hotărât să organizeze anual aplicații militare comune. Deciziile au fost luate, miercuri, la București, în cadrul celei de a XIII-a ediții a Conferinței șefilor apărarii din țările din Blacani pe probleme de cooperare militară.

Șefii apărarii din Balcani au decis să-și îmbunătățească nivelul de interoperabilitate printr-un schimb mai bun de informații, dar și prin intermediul aplicațiilor militare. În fiecare an se va organiza un exercițiu regional, găzduit pe rând de fiecare țară din Blacani cu scopul de a îmbunățănii capaciatatea de reacție la diferite amenințări, inclusiv în situația unor crize umanitare.

Într-o declarație susținută la finalul conferinței, șefu Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, s-a referit la principalele amenințări la adresa securității și stabilității regionale:

„Spectrul de provocari și amenințări cuprinde de la acțiuni agresive în deplină lipsă de respect pentru dreptul internațional, până la extinderea terorismului la nivel global și proliferarea armelor de distrugere în masă. Amplificarea concurenței pentru resursele strategice și rutele de transport conexe, simultan cu amenințări asimetrice crescânde, au atins o valoare extremă”.

La rândul său, președintele Comitetului Militar al NATO, general Stuart Peach, a subliniat că NATO va sprijini în continuare misiunile de stabilitate din Balcani și va susține îmbunătățirea capacității de reacție a țărilor din regiune, transmite RRA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău