Conferință internațională privind combaterea traficului de materiale nucleare, la Chișinău
-
08 Noiembrie 2013 15:07
O conferință internațională privind combaterea traficului de materiale nucleare în țările riverane Mării Negre, se desfășoară în aceste zile la Chișinău.
Potrivit experților, acest fenomen s-a răspândit în regiune în mod special după căderea Uniunii Sovietice, fapt care a dus la slăbirea controlului statului asupra instalațiilor nucleare. La conferință participă experți internaționali în domeniul securității nucleare și reprezentanți ai statelor riverane Mării Negre.
Ajunse în mâinile unor teroriști, sau lăsate nesupravegheate, materialele nucleare pot deveni adevărate arme de distrugere în masă, sunt de părere experții prezenți la Conferință. Traficul ilicit cu materiale nucleare și radioactive este o problemă transfrontalieră susține, Directorul Agenției Naționale de Reglementare a activităților nucleare și radiologice, Artur Buzdugan.
Cele mai multe cazuri de sustragere a materialelor radiologice periculoase s-au înregistrat în țările din regiunea bazinului Mării Negre, după anii 90 ai secolului trecut, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, a declarat Sorin Repanovici, expert în cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare din România.
Acțiunile care trebuie întreprinse pentru a combate fenomenul traficului ilicit de materiale nucleare țin atât de nivel național cât și internațional a declarat șeful misiunii Agenției de Reglementare nucleară din Suedia, Lan von Dassen. ”Acțiunile naționale se referă la buna cooperare între serviciile de inteligență și autoritățile naționale, cunoștințele lor despre proveniența materialului nuclear, și destinația acestuia. După aceea sunt misiunile din afara frontierelor, cum ar fi cooperarea între statele vecine în oferirea de informații despre riscuri și transportarea acestor substanțe”, a spus Lan von Dassen.
Conferința Internațională privind deficiențele în combaterea traficului ilicit de materiale nucleare și radioactive în statele bazinului Mării Negre este organizată de Agenția Nucleară a Republicii Moldova în cooperare cu Agenția de reglementare nucleară din Suedia.