Conferința „Export Morning România” | Natalia Bejan: „România este țara numărul unu cu cele mai mari oportunități de export ale produselor din R. Moldova”

  • 21 Februarie 14:28
Conferința „Export Morning România” | Natalia Bejan: „România este țara numărul unu cu cele mai mari oportunități de export ale produselor din R. Moldova”

Rep. Moldova continuă să își consolideze prezența pe piața românească, aducând în prim plan diversitatea și calitatea produselor sale. În 2023, exporturile moldovenești către România au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Oportunitățile de export și de schimb comercial pe care le are Rep. Moldova cu România au fost discutate astăzi, în cadrul conferinței: „Export Morning România: valorificarea oportunităților de export pe piața României”, transmite Radio Chișinău.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), România este stabil principalul partener comercial al Rep. Moldova, exporturile peste Prut fiind cel puțin de două ori mai mari decât în orice altă parte, a declarat în cadrul evenimentului, directorul Agenției pentru Investiții, Natalia Bejan.

„Un lucru îmbucurător pentru noi este faptul că în 2023 am înregistrat o balanță pozitivă cu România, ceea ce înseamnă că noi am exportat mai mult decât am importat din România, iar acest lucru întotdeauna duce la o economie mai puternică și la o prosperitate mai mare pentru cetățenii Rep. Moldova. În general, în anul 2023 noi am înregistrat aproximativ 1,4 miliarde de dolari exporturi către România. Și apropo, în programul național de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor care nu este oficial lansat, dar este în proces de avizare – România este țara numărul unu cu cele mai mari oportunități de export, care încă nu au fost valorificate. Adică, chiar dacă noi deja exportăm cel mai mult încolo, tot acolo, avem cele mai mari oportunități pe care urmează să le exportăm”, a declarat Natalia Bejan.

Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a remarcat faptul că România este primul partener european al Rep. Moldova și a subliniat creșterea semnificativă a exporturilor de produse agricole peste Prut:  

„Spre bucuria noastră noi am majorat foarte mult exporturile de produse cerealiere, exporturile în general din producția agricolă, în special în partea ce ține de vin. Însă, totodată noi trebuie să respectăm acea stabilitate pe piață și acele cerințe de calitate care se impun la aceste exporturi. Noi vom continua să mergem pe armonizarea legislației. România pentru Rep. Moldova în continuare va rămâne unul dintre primii parteneri - cei mai importanți din UE și nu doar, în primul rând, sunt vecinii noștri, avem o cale de logistică scurtă, avem multe colaborări pe această dimensiune inclusiv cu edificarea diferitor căi de acces, cum ar fi podul de la Leova-Bumbăta. Totodată, avem multe înțelegeri pe partea de controale fitosanitare, care se fac la punctele de trecere. Noi vrem nemijlocit să deblocăm orice situație care ar duce la exportul producției agroalimentare din țară, să fie una de calitate, inofensivă și care nu ar pune o pată neagră pe producția din Rep. Moldova”, a explicat Vasile Șarban.

Ediția din acest an a programului „Export Morning” a fost dedicată extinderii exportului în România. Export Morning este un program realizat de Agenția de Investiții din Moldova cu susținerea financiară a Băncii Mondiale și este bazat pe dezvoltarea competențelor antreprenorilor moldoveni în vederea unui export eficient. Programul a început în 2019 și până acum au fost organizate mai mult de 20 de sesiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău