Conferința „EBA Business Outlook 2024” | Maia Sandu: „Integrarea în piața unică europeană va aduce o creștere economică crucială pentru Rep. Moldova”

  • 20 Februarie 14:16
Conferința „EBA Business Outlook 2024” | Maia Sandu: „Integrarea în piața unică europeană va aduce o creștere economică crucială pentru Rep. Moldova”

Oportunitățile procesului de integrare a Rep. Moldova în UE, evoluția politicilor publice, perspectivele în domeniul afacerilor și tendințele de dezvoltare a businessului la nivel regional, au fost principalele subiecte discutate astăzi, 20 februarie, în cadrul conferinței „Integrarea europeană a Rep. Moldova și perspective pentru dezvoltarea afacerilor”, organizată de European Business Association Moldova, cu suportul UE. În cadrul evenimentului, șefa statului Maia Sandu a subliniat că „integrarea în piața unică europeană va aduce o creștere economică crucială pentru Rep. Moldova”, transmite Radio Chișinău.

Oportunitățile procesului de integrare a Rep. Moldova în UE, evoluția politicilor publice, perspectivele în domeniul afacerilor și tendințele de dezvoltare a businessului la nivel regional, au fost principalele subiecte discutate astăzi, 20 februarie, în cadrul conferinței  „Integrarea europeană a Rep. Moldova și perspective pentru dezvoltarea afacerilor”, organizată de European Business Association Moldova, cu suportul UE. În cadrul evenimentului, șefa statului Maia Sandu a subliniat că „integrarea în piața unică europeană va aduce o creștere economică crucială pentru Rep. Moldova”. 

Drumul European este singura șansă pentru transformarea Rep. Moldova într-un stat democratic și sigur, a declarat în cadrul evenimentului Președinta Maia Sandu.

„Vor exista situații în care în multe domenii de activitate, armonizarea legislației sau implementarea noilor standarde în perioada premergătoare aderării vor genera niște eforturi în plus, însă beneficiile economice ulterioare vor fi semnificativ mai mari și mai durabile, astfel încât aceste costuri temporare vor fi o investiție într-un viitor mai bun. În ceea ce privește continuarea măsurilor pentru a avea un climat de afaceri mai prielnic, nu cerem nimănui să ne creadă pe cuvânt, ci vom lăsa în continuare faptele să vorbească. Vom merge pe aceeași linie pentru a promova exporturile și a deschide noi piețe. Transmit tuturor celor care vor să vină la noi - aveți încredere în Rep. Moldova”, a declarat Maia Sandu.       

La rândul său, Guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, a subliniat că marii investitori din majoritatea băncilor moldovenești sunt europeni, gestionând aproximativ 93% din activele bancare.

„Obiectivul principal al Băncii Naționale este acela de a asigura stabilitatea prețurilor și am ajuns la un nivel al ratei inflației care se situează în intervalul de țintire, avem o țintă de inflație de 5% cu o marjă de plus-minus 1,5 puncte procentuale. Acest lucru ne-a permis și reducerea ratei de politică monetară la 4,25% la începutul lunii februarie și considerăm că pentru anul 2024, stabilitatea prețurilor va fi obiectiv atins. BNM este angajată să contribuie la promovarea agendei de mediu în cadrul sistemului financiar și să se asigure că riscurile climatice nu amenință stabilitate financiară. În ceea ce privește activitatea BNM, vedem rolul nostru de a crea mecanismele care vor permite circulația transfrontalieră a instrumentelor financiare”, a declarat Anca Dragu.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a încurajat mediul privat din Republica Moldova să facă acele investiții care cresc standardele privind calitatea produselor moldovenești și a asigurat că sprijinul financiar european va continua să crească și mai mult pentru țara noastră.

„În următorii ani în Rep. Moldova se vor face simțite standarde Europene. Produsele din Rep. Moldova vor fi mereu binevenite pe piața europeană. Susținerea pe care o vedeți acum de la UE va continua și după alegerile europarlamentare. Totodată și banii contează, de aceea vom folosi fiecare oportunitate în lunile următoare pentru a crește sprijinul financiar de la nivel european pentru Rep. Moldova. Deci, fondurile sunt mai multe acum și vor continu să crească”, a punctat Siegfried Mureșan.   

Prezent în cadrul aceluiași eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a subliniat importanța istorică a relațiilor dintre UE și Republica Moldova și a punctat că acum se pun bazele pașilor ireversibili către familia europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău