Conferinţă de criză pentru climă la Madrid: „Punctul fără de întoarcere nu mai este dincolo de orizont”

  • 02 Decembrie 16:51
Conferinţă de criză pentru climă la Madrid: „Punctul fără de întoarcere nu mai este dincolo de orizont”

Mai mulţi lideri politici şi diplomaţi climatici se întâlnesc la Madrid la o conferinţă care va dura două săptămâni pentru a discuta adâncirea crizei climatice, relatează BBC, potrivit Digi24.ro.

Conform secretarului ONU Antonio Guterres, „punctul fără de întoarcere nu mai este dincolo de orizont”. Guterres se referă la punctul în care planeta va ajunge în situaţia în care nu va mai putea fi salvată, notează sursa citată.

Între timp, organizaţia „Salvaţi copiii” spune că şocurile climatice din ultima vreme a lăsat milioane de oameni în Africa afectaţiu de foamete. Organizaţia caritabilă spune că 33 de milioane de oameni se află într-o stare de urgenţă alimentară din cauza cicloanelor şi secetei.

Temperatura medie de la supafaţa Pământului creşte cu rapiditate din cauza activităţii umane, în particular eliberarea de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon în atmosferă. Aceste gaze capturează căldură în atmosferă, asemeni tavanului de sticlă al unei sere.

Întâlnirea vine după ce trei rapoarte ale ONU au accentuat importanţa limitării activităţii care afectează planeta. După anularea evenimentului la Chile, Spania s-a oferit să îl găzduiască în loc.

În cele 12 luni cruciale care urmează, este esenţial să obţinem mai multe angajamente din partea statelor, în principal de la cei mai mari poluatori – pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a atinge neutralitatea de carbon până în 2050.

Trebuie să ne oprim din săpat şi forat şi să ne folosim de vastele posibilităţi oferite de energie regenerabilă şi de soluţiile găsite în natură”, a declarat Guterres.

Mai mult de jumătate dintre punctele critice care ar putea conduce către schimbări la nivel mondial pe termen lung şi ireversibile, ameninţând civilizaţia umană, au fost activate, au avertizat mai mulţi oameni de ştiinţă într-un articol publicat în jurnalul ştiinţific Nature, citat joi de DPA.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
-0,62 °C
cer senin
Umiditate:79 %
Vint:2,6 m/s
Mon
4 °C
Tue
6 °C
Wed
5 °C
Thu
2 °C
Fri
5 °C

Curs oficial BNM 09 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3318 -0.0537
USD 17.4278 -0.0500
RON 4.0444 -0.0133
UAH 0.7347 0.0018
RUB 0.2735 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău