Conferință de criză pentru climă la Madrid: „Punctul fără de întoarcere nu mai este dincolo de orizont”

  • 02 Decembrie 2019 16:51
Conferință de criză pentru climă la Madrid: „Punctul fără de întoarcere nu mai este dincolo de orizont”

Mai mulți lideri politici și diplomați climatici se întâlnesc la Madrid la o conferință care va dura două săptămâni pentru a discuta adâncirea crizei climatice, relatează BBC, potrivit Digi24.ro.

Conform secretarului ONU Antonio Guterres, „punctul fără de întoarcere nu mai este dincolo de orizont”. Guterres se referă la punctul în care planeta va ajunge în situația în care nu va mai putea fi salvată, notează sursa citată.

Între timp, organizația „Salvați copiii” spune că șocurile climatice din ultima vreme a lăsat milioane de oameni în Africa afectațiu de foamete. Organizația caritabilă spune că 33 de milioane de oameni se află într-o stare de urgență alimentară din cauza cicloanelor și secetei.

Temperatura medie de la supafața Pământului crește cu rapiditate din cauza activității umane, în particular eliberarea de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon în atmosferă. Aceste gaze capturează căldură în atmosferă, asemeni tavanului de sticlă al unei sere.

Întâlnirea vine după ce trei rapoarte ale ONU au accentuat importanța limitării activității care afectează planeta. După anularea evenimentului la Chile, Spania s-a oferit să îl găzduiască în loc.

În cele 12 luni cruciale care urmează, este esențial să obținem mai multe angajamente din partea statelor, în principal de la cei mai mari poluatori – pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a atinge neutralitatea de carbon până în 2050.

Trebuie să ne oprim din săpat și forat și să ne folosim de vastele posibilități oferite de energie regenerabilă și de soluțiile găsite în natură”, a declarat Guterres.

Mai mult de jumătate dintre punctele critice care ar putea conduce către schimbări la nivel mondial pe termen lung și ireversibile, amenințând civilizația umană, au fost activate, au avertizat mai mulți oameni de știință într-un articol publicat în jurnalul științific Nature, citat joi de DPA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău