Conducerea „Drebozaci” susține investigarea la nivel de Parlament a situației din Drepcăuți

  • 09 Iulie 2019 18:10
Conducerea „Drebozaci” susține investigarea la nivel de Parlament a situației din Drepcăuți

Conducerea întreprinderii agricole „Drebozaci” din Drepcăuți, raionul Briceni, și un grup de localnici, susțin crearea unei comisii care să investigheze la nivel de Parlament situația creată în localitate cu privire la arendarea pământurilor. Aceștia solicită să fie ascultată și poziția lor, iar ancheta să fie una obiectivă, astfel încât adevărul să iasă la suprafață.

Într-o conferință de presă la IPN, administratorul-fondator al „Drebozaci” SRL, Vasile Șincariuc, a declarat că este salutabil faptul că noua guvernare a început să facă ordine în țară. Însă, în acea conferință susținută de mai mulți localnici, alături de vicepreședintele Parlamentului, au fost prezentate și informații eronate. Potrivit lui, au fost acuzații precum că întreprinderea ar avea acoperirea unor reprezentanți din Partidul Democrat. Or, spune administratorul, dacă ar fi fost așa, compania nu ar fi avut pierderi de cauză în instanță.

Vasile Șincariuc spune că inițial compania era prosperă, oamenii își ridicau salariile și plățile pentru pământul dat în arendă. Dificultățile au apărut în martie 2015, când a început blocarea conturilor și sechestrarea bunurilor companiei, perioadă care a coincis cu semănatul de primăvară. Potrivit administratorului, în spatele acestor acțiuni, care au dus la falimentarea companiei, ar sta primarul localității, Ghenadie Ioxa, care a solicitat subarendarea a 900 de hectare de pământ.

Vasile Șincariuc spune că nu a acceptat solicitarea edilului, iar acesta a încercat să preia suprafețele influențând o pare din sătenii care au oferit pământurile în arendă întreprinderii „Drebozaci”. Având procuri de la câțiva cotași, primarul a acționat SRL-ul în judecată, iar ca urmare a unui titlu executoriu cele 900 de hectare au fost semănate de persoane terțe. Întreprinderea, în baza unor acte falsificate, a fost deposedată și de tehnica din dotare.

Angela Rurac, localnică din Drepcăuți, care deține două cote de pământ, a declarat că tot coșmarul a început în 2015, când Ghenadie Ioxa a venit în sat, a cumpărat niște cote de pământ, iar apoi au început atacurile. Potrivit ei, oamenii sunt mințiți, li se promite bani. Femeia a mai spus că Primăria este pur și simplu capturată și lucrează doar pentru edil. „În cadrul conferinței care a fost ieri, domnule Slusari (vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, n.r.) ați spus că este strigător la cer. Într-adevăr este strigător la cer. Noi patru ani luptăm cu această fiară, cu acest cancer. Domnia sa este cancerul raionului Briceni. Peste tot este în umbră, nu se arată”, a declarat femeia, menționând că acesta se ascunde în spatele oamenilor, care nici nu știu ce să ceară. Localnica a mai spus că odată cu venirea acestui primar, oamenii s-au separat „în ai noștri și ai voștri”.

Ala Proca, o altă localnică, spune că a fost membră a biroului electoral și a văzut multe nedreptăți și presiuni din partea primarului. Acesta și-a permis chiar și agresiuni fizice, lăsând un localnic cu nasul fracturat, faptă pentru care a scăpat doar cu amendă.

Câteva sute de proprietari din Drepcăuți se plâng că terenurile lor ar fi fost ocupate în mod abuziv de agenți economici care ar fi protejați de demnitari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău