CONDIȚIILE Uniunii Europene pentru RELUAREA finanțării R. Moldova

  • 09 Iulie 2015 16:49
CONDIȚIILE Uniunii Europene pentru RELUAREA finanțării R. Moldova

Uniunea Europeană a prezentat pe 8 iulie, oficial, condițiile pentru deblocarea finanțării Republicii Moldova.

Astfel, pentru a primi bani din exterior guvernarea de la Chișinău trebuie să formeze cât mai rapid o coaliție de guvernare, să instituie un nou Executiv și să reia în regim de urgență negocierile cu FMI. Chiar și în cazul în care autoritățile se vor conforma cerințelor Uniunii Europene, Republica Moldova va primi banii cel mai devreme în luna februarie 2016, fapt ce va genera noi majorări de taxe și impozite, consideră experții. 

Într-un mesaj, publicat pe pagina oficială a Delegației Uniunii Europene la Chișinău, se precizează că principala condiție în vederea deblocării asistenței financiare este formarea în regim de urgență a unei coaliții de guvernare, instituirea unui nou Executiv care să reia cât mai rapid negocierile cu FMI pentru semnarea unui nou memorandul. Mai mult, se menționează în documentul citat, sprijinul bugetar va fi reluat în cazul în care Republica Moldova va îndeplini prevederile din acordurile semnate anterior în mai multe domenii. Este vorba despre obiectivele politicii sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum și respectarea principiilor de supraveghere și transparență bugetară.

Oficialii europeni au mai atras atenția asupra problemelor din sectorul bancar din Republica Moldova, manifestându-și îngrijorarea în privința instabilității financiare.

Ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, este însă de părere că Republica Moldova a ratat șansele pentru creditarea externă în anul curent. În cadrul unei emisiuni la postul național de televiziune, el a declarat că unicul lucru care poate să-l mai facă guvernarea este să salveze asistența financiară pe care ar putea s-o primească cel mai devreme prin ianuarie-februarie 2016. 

„Lipsa unui program cu FMI și lipsa unei echipe guvernamentale fac imposibile negocierile privind reluarea finanțării externe. Chiar și în cazul unui Executiv funcțional, delegația FMI ar putea veni în Republica Moldova abia pe la mijlocul lui septembrie, iar o decizie favorabilă a Biroului Director al FMI ar putea fi luată cel mai devreme în ianuarie sau februarie 2016”, a declarat Veaceslav Negruță. 

De lipsa finanțării externe vor fi afectați în primul rând cetățenii simpli, care vor fi nevoiți să facă față unor majorări de taxe și impozite, metodă care va fi folosită de autorități pentru a suplini deficitul bugetar în creștere, consideră expertul economic, Alexandru Fală.

„Lipsa banilor din exterior va obliga autoritățile să taie din cheltuieli și să strângă și mai tare cureaua. Însă pe lângă diminuarea cheltuielilor, cel mai probabil  vor fi operate o serie de modificări la politica bugetar-fiscală, fiind majorate o serie de taxe și impozite. Însă lipsa banilor din partea UE e un lucru mai puțin grav, după părerea mea, decât problemele pe care le are Republica Moldova pe interior, și anume un sistem oligarhic corupt, care își pune interesele personale mai presus decât interesele statului”, a declarat Alexandru Fală.

Amintim că Uniunea Europeană planificase pentru acest an o finanțare de aproape 41 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii urmau să fie alocați sub formă de sprijin financiar în mai multe domenii, inclusiv pentru reformarea justiției și combaterea corupției.

În total, finanțarea externă în 2015, inclusă în bugetul de stat, era de peste 240 de milioane de euro, sau circa 5% din PIB.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău