Condițiile de detenție și calitatea asistenței medicale oferite persoanelor private de libertate în Rep. Moldova nu corespund standardelor

  • 10 Decembrie 2021 12:16
Condițiile de detenție și calitatea asistenței medicale oferite persoanelor private de libertate în Rep. Moldova nu corespund standardelor

Condițiile de detenție și calitatea asistenței medicale oferite persoanelor private de libertate în Rep. Moldova nu corespund standardelor, iar acest fapt cauzează inclusiv creșterea ratei mortalității în penitenciare. În ultimii trei ani, cazurile de deces în închisorile moldovenești au crescut de la 18 la 56. Chiar dacă autoritățile sunt sesizate sistematic în acest sens de organizațiile locale și internaționale, situația nu schimbă. Pe de altă parte, responsabilii din sistemul penitenciar afirmă că oferirea asistenței medicale calitative rămâne un obiectiv prioritar, transmite Radio Chișinău.

De la începutul acestui an, în instituțiile penitenciare din Moldova au murit 36 de persoane, iar anul trecut – 56. Directorul Programului Drepturile Omului al Asociației Promo-LEX, avocatul Vadim Vieru spune că multe dintre decesele din închisori sunt cauzate de calitatea scăzută a asistenței medicale.

„În penitenciarele din Rep. Moldova se înregistrează o suprapopulare. Numărul deținuților aflați în penitenciare este mult mai mare decât capacitatea penitenciarelor. A doua problemă importantă este calitatea asistenței medicale în sistemul penitenciar. Cu părere de rău, asistența medicală este de o calitate mult mai proastă decât în sistemul civil și asta duce la creșterea numărului de decese nu din cauze naturale, dar din cauze medicale. În cadrul procedurii de evaluare periodică universală, Asociația Promo-LEX va solicita ONU ca să formuleze recomandări specifice Rep. Moldova pe sistemul penitenciare.”

Șefa Direcției medicale din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Irina Barbăroș, ne-a spus că, de fapt, cauzele deceselor reflectă situația din afara sistemului penitenciar.

„Statisticile cu referire la morbiditate și mortalitate, în mare parte, foarte mult depind de cine vine la noi, în sistemul penitenciar. Pentru că este un circuit anual destul mare – în jur de 10 mii de persoane intră sau ies din sistemul penitenciar. Factorii care duc la deces sunt similari cu cei din afara sistemului. De exemplu, în penitenciare, pe primul loc sunt decesele cauzate de maladiile cardiovasculare, pe al doilea loc sunt decesele cauzate de patologii oncologice. (...) Pentru nouă luni ale anului 2021 avem patru cazuri de suicid. Acesta sunt determinate de stres, pentru cei care sunt aduși în izolatoare există totuși un stres major”.  

Vom mai preciza în context că, recent, Parlamentul a adoptat în prima lectură legea cu privire la amnistiere, în contextul celor 30 de ani de la proclamarea independenței. Aceasta prevede grațierea a peste 1720 de persoane private de libertate, adică a circa 27 la sută de deținuți din Moldova. În prezent, în cele 17 instituții penitenciare sunt deținute în jur de 6400 de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău