Concurs de idei arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale

  • 24 Septembrie 2022 19:35
Concurs de idei arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale

Noua sală a Filarmonicii trebuie să aibă o acustică perfectă pentru o orchestră de muzică academică, clădirea să fie construită în stil clasic atât pe interior, cât și la exterior, să aibă un hol spațios cu portretele oamenilor de cultură care au onorat această instituție și să corespundă standardelor europene. Sugestiile au fost făcute la o conferință de presă la care s-a anunțat un concurs internațional de idei arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale „Seghei Lunchevici”, transmite IPN.

Potrivit ministrului culturii, Sergiu Prodan, în Moldova nu există o sală cu acustică perfectă pentru o orchestră de muzică academică, de aceea Filarmonica trebuie să satisfacă această necesitate și să devină „un adevărat instrument muzical”. „Ne dorim o sală modernă, o filarmonică care ar fi un prestigiu, o valoare pentru Moldova, ar fi cea mai bună în zona Europei de Est și pentru asta trebuie să ne formulăm exact ideile, să ajungem la o idee comună agreată de specialiști, muzicieni și întreaga societate”, a spus Sergiu Prodan.

Ministrul a comunicat că rezultatul dorit este de a găsi cele mai bune case de proiectare din lume care au o experiență în domeniul sălilor de concert, al acusticii moderne, posibilităților scenice, vizuale ale sălilor de concert.  La finalul acestui concurs ar trebui să fie stabilit un proiect bine definit ca ulterior să poată să fie estimate costurile și calendarul real de construcție. Anunțul câștigătorului proiectului va fi făcut  pe 1 martie 2023.

În cadrul proiectul va fi organizat un Consiliu tutelar din oamenii de cultură și de afaceri care va urmări desfășurarea proiectului. Potențialii participanți, dar și publicul larg vor găsi informații despre Consiliul tutelar, istoric al proiectului și vor putea accesa caietul de sarcini și regulamentul acestei competiții pe pagina oficială a proiectului: rising.philharmonic.md.

„Noi avem speranță că vom reintra în casa noastră frumoasă, că se va reconstrui și va redobândi acel nume al celei mai importante instituții muzical-concertistice”, a spus Svetlana Bivol, director general al Filarmonicii Naționale.

Clădirea Filarmonicii Naționale a fost distrusă acum doi ani într-un incendiu declanșat pe 24 septembrie 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău