Concluziile participanților primului Forum mass-media din R. Moldova (FOTO)

  • 27 Octombrie 2015 18:32
Concluziile participanților primului Forum mass-media din R. Moldova (FOTO)

Presa din Republica Moldova este în continuare divizată și partizană din punct de vedere politic, aservită unor grupuri înguste de interese.

Situația este agravată și de ezitarea autorităților de a ajusta cadrul legislativ imperfect la normele internaționale. Sunt concluziile participanților la primul Forum mass-media din Republica Moldova, care își desfășoară lucrările timp de două zile la Chișinău. 

După mai bine de cinci ani de la anunțarea parcursului european al Republicii Moldova și încetarea unei perioade de ”îngheț” mediatic, prezentă pe timpul guvernărilor comuniste, mass media din Republica Moldova nu au înregistrat schimbări calitative, în opinia directorului executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Presa continuă să fie aservită unor grupuri de interese, netransparentă, iar editorii, de cele mai multe ori fac jocul patronilor, în detrimentul unei informări corecte și echidistante a publicului. Potrivit lui Petru Macovei, situația e agravată și de cadrul legislativ imperfect.

„Situația din mass media moldovenești este critică. Aceasta indică asupra unor probleme serioase pe partea de legislație, dar și asupra problemelor de integritae profesională ale unor jurnaliști care au ales deliberat să servească interesele unei sau altei formațiuni politice, sau se autocenzurează. La 6 ani de la debarcarea comuniștilor de la putere, paradoxal, dar numărul instituțiilor de presă libere s-a micșorat simțitor”, a declarat Petru Macovei.

În replică, președintele Legislativului Andrian Candu, prezent la dezbateri, a lăsat să se înțeleagă că evoluțiile din mass media moldovenești reflectă situația complicată din țară, iar de ceea ce se întâmplă în presă sunt vinovați jurnaliștii.

„De multe ori am observat că de foarte multe ori ceea ce se face în Parlament este greșit relatat. Lucrul acesta se reflectă și în știri, în opinii. Știrile pe care le citești de cele mai multe ori nu au nimic în comun cu ceea ce se întâmplă. Nu e un reproș. Luați-o ca o mână întinsă”, a constatat Andrian Candu.

Premierul Valeriu Streleț a îndemnat jurnaliștii să-și facă meseria corect și să nu se lăsa influențați de grupuri politice sau de business.

„Să fii astăzi ziarist în Republica Moldova e o mare provocare. Îmi dau seama că a fi un veritabil și independent ziarist devine un lux. NU vă lăsați influențați. Dar, la fel e și vina noastră, care de multe ori complicăm activitatea voastră, prin neînțelegerea standardelor moderne, europene, prin supărări și mofturi”, a mărturisit Valeriu Streleț.

Reprezentantul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că reformele adevărate nu se fac fără o presă sănătoasă, mass media libere reprezentând factorul cheie în dezvoltarea unei societăți cu adevărat democratice.

„Libertatea presei într-un stat democratic reprezintă pilonul cheie în dezvoltarea societății. Rolul mass media trebuie să se rezume doar la a oferi informații, corect, echidistant, profesionist. E greu să corespunzi acestor rigori, să educi opinia publică fără a face  propagandă sau a manipula. Este un privilegiu al presei, dar și o mare responsabilitate”, a declarat Pirkka Tapiola.

Forumul este organizat în premieră de Consiliul de Presă din Moldova, în parteneriat cu Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent , Asociația Presei Electronice  și Centrul Tânărului Jurnalist, cu susținerea financiară a Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova, Consiliului Europei și Fundației Est-Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău