Concluziile Misiunii FMI după vizita din Republica Moldova

  • 28 Mai 2016 12:09
Concluziile Misiunii FMI după vizita din Republica Moldova

Misiunea Fondului Monetar Internațional, sosită la Chișinău la 23 mai, își încheie vineri, 27 mai, vizita de documentare în Republica Moldova.

În pofida declarațiilor optimiste ale guvernării, experții FMI insistă pe o reformă profundă a sistemului financiar-bancar, pe reformarea sistemului de pensionare, dar și pe continuarea privatizării principalelor întreprinderi de stat.

După șapte zile de aflare în Republica Moldova, echipa FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, insistă pe reforme profunde în majoritatea domeniilor strategice.

Aflați la Chișinău a doua oară în acest an pentru a evalua starea economiei moldovenești, experții FMI au reiterat necesitatea modificării cadrului legal privind supravegherea și reglementarea băncilor, asigurarea transparenței acționarilor și stabilirea unor mecanisme de gestionare a riscurilor de către băncile comerciale. Printre alte subiecte, la care au atras atenția reprezentanții FMI, se numără asigurarea suportului legislativ pentru buna funcționare a Băncii Naționale a Moldovei, inclusiv instrumentele și pârghiile necesare de intervenție în supravegherea sectorului bancar.

În altă ordine de idei, FMI a insistat pe reformarea sistemului de pensii, sugerând că este necesară majorarea vârstei de pensionare, dar și pe continuarea  privatizării întreprinderilor de stat.

Misiunea a avut un șir de întrevederi cu reprezentanții Guvernului și Legislativului pe care le-a calificat drept deschise și constructive, cu accent pe analiza evoluțiilor economice recente și discutarea politicilor promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și perfecționarea guvernării în sectorul financiar.

Premierul Pavel Filip și-a exprimat încrederea că deja în iunie Chișinăul ar putea începe discuțiile privind semnarea unui nou memorandum cu FMI.

Experții se arată însă mai puțin optimiști decât autoritățile. În opinia directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, perspectivele sunt totuși mai bune decât după vizita din martie a Fondului, iar  pentru a le face față, va fi necesară o gestionare competentă a domeniilor cheie.

Amintim că anul trecut câteva misiuni ale FMI au întreprins vizite de documentare în Republica Moldova, dar negocierile pentru semnarea unui nou acord așa nu au fost inițiate, din cauza crizelor politice și a problemelor din sectorul bancar, provocate de furtul a cel puțin unui miliard de dolar în anul 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău