Concesionarii aeroportului sunt interesați să existe cât mai multe tranzacții cu „Avia Invest”, opinie

  • 24 Decembrie 2019 08:29
Concesionarii aeroportului sunt interesați să existe cât mai multe tranzacții cu „Avia Invest”, opinie

Juristul și constituționalistul Teodor Cîrnaț este de părere că concesionarii Aeroportului Internațional Chișinău sunt interesați ca să existe mai multe tranzacții cu compania „Avia Invest” pentru ca, ulterior, să fie mai greu de demonstrat unde și cine a greșit. Potrivit lui, aeroportul trebuie întors în proprietatea statului pentru că acesta este un obiectiv strategic, care asigură securitatea statului. Comentatorul politic Vitalie Catană consideră că fostul proprietar al companiei, Nat Rothschild, a fost doar o piesă intermediară într-un puzzle, transmite IPN.

Teodor Cîrnaț susține că în anul 2013 concesionarea aeroportului a avut loc cu mari ilegalități comise de către fostele guverne conduse de Vlad Filat și Iurie Leancă. „Acele patru hotărâri trebuiau să fie declarate nule deoarece au fost luate cu încălcarea legii. În cele din urmă, în 2019, noi vedem că după ce a produs efecte, fostul Guvern Sandu a încercat să anuleze acele patru hotărâri în baza cărora a fost concesionat aeroportul”, a afirmat Teodor Cîrnaț.

Potrivit lui, Aeroportul Internațional Chișinău trebuia întors în proprietatea statului pentru că acesta este un obiectiv strategic, care asigură securitatea statului. Potrivit lui, președintele Igor Dodon are un rol în „cedarea” aeroportului rușilor. „În septembrie, Igor Dodon declară că viitorul investitor va fi din Federația Rusă și spuneam și atunci că Rothschild este numai o piesă din acest puzzle mare. (...) Dodon, în conformitate cu Constituția, este garantul suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova și comandantul suprem al forțelor armate. Aeroportul Internațional este un obiectiv strategic prin intermediul căruia tu poți să-ți asiguri această obligațiune constituțională, iar tu cedezi aeroportul agresorului Republicii Moldova, adică Federației Ruse”, este de părere juristul.

Ieri, 23 decembrie, a devenit cunoscut faptul că omul de afaceri din Federația Rusă, Andrei Goncearenko, este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deține 95% din „Avia-Invest” (administratoarea Aeroportului Internațional Chișinău). Aceasta, după ce NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21
Nori împrăștiați
Umiditate:64 %
Vint:7,7 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
22
Fri
20

Curs oficial BNM 13 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3939 -0.0694
USD 17.1712 -0.0217
RON 4.0053 -0.0154
UAH 0.6368 -0.0014
RUB 0.2415 -0.0014
Arhivă Radio Chișinău