Concert de Ziua Națională a României, cu Orchestra Națională Radio

  • 28 Noiembrie 2017 12:57
Concert de Ziua Națională a României, cu Orchestra Națională Radio

Orchestra Națională Radio celebrează Ziua Națională a României, vineri, 1 decembrie, printr-un concert extraordinar la Sala Radio.

Rapsodia română nr. 1 de George Enescu va fi interpretată în deschiderea programului, iar invitații serii sunt două nume de rezonanță ale scenei muzicale naționale:dirijorul Vlad Conta și pianistul Viniciu Moroianu. Pe afișul serii se vor afla și Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 54 de R. Schumann și Simfonia nr. 7 în la major, op. 92, de L. van Beethoven, scrie radioromaniacultural.ro.

Dirijor principal al orchestrei Operei Naționale din București din 2001, Vlad Conta are un vast repertoriu de operă și balet, dar și din zona vocal-simfonică, și a colaborat, de-a lungul carierei, ca dirijor invitat, cu orchestre de primă mărime din Europa și Statele Unite. Cu aproape 1000 de apariții scenice în concerte și recitaluri în România și peste hotare, pianistul Viniciu Moroianu are în palmares numeroase premii și distincții la concursuri naționale și internaționale de pian și este profesor la Catedra de Pian a Universității Naționale de Muzică din București.

Cu prilejul concertului, Editura Casa Radio va organiza două momente de factură specială: lansarea albumului Dinu Lipatti – Compozitor și o sesiune de autografe Viniciu Moroianu.

Albumul Dinu Lipatti – Compozitor este un omagiu adus marelui muzician român de la a cărui naștere s-au împlinit, în martie 2017, 100 de ani, cel pe care Paul Dukas îl numea „al doilea Enescu”. Compact-discul cuprinde patru lucrări reprezentative din creația lui Dinu Lipatti, primele două – datate 1943 – avându-l ca interpret chiar pe autor: este vorba de Sonatina pentru mâna stângă și Concertino în stil clasic, a doua înregistrare fiind realizată de Lipatti în compania Orchestrei de Cameră din Berlin, condusă de Hans von Benda. Albumul mai cuprinde Fantezia pentru pian solo (interpretată de Viniciu Moroianu) și Suita simfonică Șătrarii (în varianta Orchestrei Naționale Radio, dirijate de Horia Andreescu). Lansarea albumului va avea loc în foaierul central al Sălii Radio, în pauza concertului, cu participarea pianistului Viniciu Moroianu și a muzicologilor Monica Isăcescu și Ștefan Costache, realizatori Radio România Muzical, autorii prezentării albumului. Al doilea moment consacrat albumului Dinu Lipatti – Compozitor va avea loc la finalul serii, când pianistul Viniciu Moroianu va veni alături de spectatori, în foaierul central al Sălii Radio, pentru a acorda o sesiune de autografe pe acest album de referință.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău