Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a atins un record istoric. Cum va fi afectată planeta

  • 13 Mai 2019 14:22
Concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a atins un record istoric. Cum va fi afectată planeta

Concentrația de dioxid de carbon a atins cele mai înalte cote înregistrate vreodată în istoria Pământului. „Nu recunoaștem această planetă”, a fost reacția unui meteorolog la aflarea veștii, potrivit Digi24.ro.

Potrivit stației de meteorologie Maua Loa, din Hawaii, concentrația de CO2 din atmosferă este de peste 415 ppm (părți per milion), mult mai mare decât alte valori atinse vreodată în ultimii 800.000 de ani, dinainte evoluției la homo sapiens, potrivit CNN, citat de Digi24.ro

Meteorologul Eric Holthaus a transmis un mesaj pe Twitter în care își exprimă uimirea față de nivelul ridicat de dioxid de carbon. „Este prima oară în istorie când atmosfera planetei a ajuns la 415 ppm de CO2”, a exclamat omul de știință.

O altă perioadă din istorie când concentrația de CO2 a crescut foarte mult a fost în perioada Pliocen, acum 3 milioane de ani, când se presupune că temperaturile erau cu 2-3 grade mai mari ca acum. Cu toate astea, nivelul de dioxid de carbon ar fi ajuns atunci la un maxim de 400 ppm.

Nivelul mare de CO2 din atmosferă - cauzat de arderea combustibililor și de tăierea pădurilor – împiedică Pământul să-și urmeze ciclul natural de răcire, blocând căldura în atmosferă, iar astfel temperaturile cresc, iar efectele sunt devastatoare.

Temperatura planetei a crescut deja cu 1 grad Celsius din cauza concetrației mari de CO2 și a altor gaze. Potrivit studiilor, dacă temperaturile vor crește cu 2 grade, vor fi mai multe zile cu caniculă, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătatea oamenilor. De asemenea, incediile de vegetație se vor înmulți.

Fenomenele meteo extreme – ciclonuri și taifunuri - se vor înmulți, fauna va fi afectată – cu aproximativ un milion de specii de animale aflate în risc de extincție. Cu toate astea, se vor înmulți țânțarii, ceea ce înseamnă că 27% din planetă va avea risc de malarie și alte boli asociate cu înțepăturile de țânțari.

În cazul în care temperaturile ar crește cu 3 sau 4 grade, am intra într-un stadiu de „Pământ seră”, ceea ce ar putea însemna că multe dintre zonele planetei nu ar putea fi locuibile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău