Concentrarea presei în mâinile acelorași persoane ar putea fi limitată prin lege

  • 22 Martie 2017 14:47
Concentrarea presei în mâinile acelorași persoane ar putea fi limitată prin lege

Partidul Acțiune și Solidaritate și deputatul PLDM Grigore Cobzac au elaborat un proiect de lege prin care ar fi limitată concentrarea presei în mâinile acelorași persoane.

Președintele comisiei parlamentare de profil Vladimir Hotineanu susține însă că prioritară în prezent, în acest domeniu, este adoptarea Codului audiovizualului. 

Concentrarea mass-media în mâinile a două grupări de persoane reprezintă o problemă pentru Republica Moldova, iar alegerile prezidențiale din toamna anului trecut au demonstrat pe cât de periculoasă poate fi această situație și cum manipularea din mass-media poate influența rezultatul scrutinului, a declarat în cadrul unei conferințe de presă secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu.

În acest sens, proiectul prevede limitarea numărului de posturi de radio și TV ce pot fi deținute de o persoană și interzicerea funcționarilor de stat și a liderilor politici să aibă proprietăți în domeniul audiovizualului. 

”Proiectul limitează concentrarea mass-media și contribuie la formarea pluralismului de opinie prin limitarea numărului de licențe la câte una pentru radio și TV, limitează dreptul demnitarilor de stat, șefilor de partide și rudelor de gradul I de a deține părți și acțiuni ale radiodifuzorilor”.

Solicitat de Radio Chișinău, președintele comisiei parlamentare de profil, Vladimir Hotineanu a declarat că va putea comenta inițiativa doar după ce va fi înregistrată. El a precizat totuși că în prezent prioritare sunt discuțiile pe marginea noului Cod al audiovizualului.

Problema așa-numitului monopol pe piața media a mai fost abordată până în prezent de oficiali și experți naționali și internaționali, în contextul în care numărul de licențe radio și TV pe care îl poate deține o persoană a fost majorat conform legii la 5 în 2010, după care anul trecut a fost restabilit la două cum a fost anterior.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău