Comunitatea de business solicită clarificări de la Guvern privind noile reguli de management al deșeurilor

  • 30 Iulie 2021 16:42
Comunitatea de business solicită clarificări de la Guvern privind noile reguli de management al deșeurilor

Noile reguli stabilite de Guvern pentru managementul deșeurilor creează dificultăți mediului de afaceri, iar în unele cazuri au chiar un caracter discriminatoriu. Asociația Businessului European a emis o notă în acest sens prin care solicită mai multe clarificări de la autorități.

Asociația spune că în regulile stabilite de autorități a fost identificat un tratament discriminatoriu a producătorilor de deșeuri. Astfel, dacă pentru producătorii care au decis să-și îndeplinească responsabilitățile în mod individual pot fi aplicate sancțiuni pentru neatingerea țintelor stabilite, producătorii care au aderat la un sistem colectiv nu sunt pasibili sancționării, scrie Bizlaw.

O altă problemă identificată se referă la procedura de identificare și clasificare a deșeurilor. În prezent, agentul economic este obligat, prin lege, să identifice tipurile de deșeuri pe care le generează, inclusiv deșeurile de ambalaj. Totuși, lista expresă stabilită de Guvern nu conține toate tipurile de ambalaje care au devenit deșeuri, prin urmare companiile au dificultăți la completarea documentației necesare în acest sens. La fel, au fost identificare incertitudini în regulile privind marcarea unor tipuri de produse. În mare parte, problemele au fost sesizate de producătorii și importatorii produselor din tutun, produselor industriale și agro-alimentare, produselor de uz fitosanitar și fertilizanți.

În context, Asociația propune elaborarea unei instrucțiuni sau a unui ghid care ar putea explica prevederile aprobate de Guvern, inclusiv cu exemple ce ar putea fi luate drept exemple pentru anumite industrii.  

La fel, se solicită organizarea consultărilor publice privind sistemul de depozit pentru ambalaje. În acest sens ar trebui să fie aprobată o listă de ambalaje supuse sistemului de depozit și stabilirea cuantumului aplicat pentru fiecare tip de ambalaj.

Lista completă a neregulilor stabilite de comunitatea de business poate fi accesată aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău