Comuniștii visează la o revoluție Constituțională (Timpul)

  • 22 Mai 2013 10:22
Comuniștii visează la o revoluție Constituțională (Timpul)

PCRM a înregistart în Parlament un proiect de lege care va permite schimbarea componenței Curții Constituționale.

Ei propun ca în Republica Moldova să fie decretată starea de urgență „ca ultimă măsură de apărare a libertăților civile și statului de drept”, declară comuniștii. 

Reprezentanţii PLDM, PD şi reformatorii PL s-au întâlnit pentru a negocia o nouă alianţă, scrie Timpul. Politicienii au reluat de la capăt discuţiile. Lipsa încrederii pare a fi o mare problemă moştenită de la ultimele negocieri, care deşi păreau finalizate, au fost spulberate de decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie.

Negocierile au început cu dreptul, comentează Adevărul. Delegaţii PLDM, PD şi ai liberalilor reformatori s-au arătat optimişti după prima rundă de negocieri pentru crearea unei coaliţii care să investească un nou guvern. Acordul de constituire a coaliţiei proeuropene, elaborat de PLDM, prevede formarea mai multor structuri organizatorice. În acelaşi timp, prezidiul executivului ar urma să fie exclus, iar premierul va avea dreptul să opereze remanieri guvernamentale.

Curtea, la un pas de a deveni birou politic, titrează Adevărul. Potrivit analiştilor, judecătorii constituţionali au revenit în albia normalităţii declarând legală revocarea preşedintelui Parlamentului. Unele partide au suficiente motive să insiste pe demisia judecătorilor constituţionali, deoarece aceştia s-au implicat în disputele politice.

Judecătorii excluşi din sistem pot reveni oricând în magistratură, afirmă acelaşi cotidian. În opinia unor specialişti în domeniul dreptului, actuala reformare a Justiţiei este realizată de către un Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) care nu ar corespunde nici standardelor europene în domeniu, şi nici normelor constituţionale autohtone. Actuala componenţă a CSM contravine principiilor separării puterilor în stat şi exigenţelor privind independenţa Justiţiei, instituţia ajungând a fi o „pârghie administrativă“ de control a puterii judecătoreşti, scrie Adevărul.

În Ziarul Naţional, jurnalista Sorina Ştefârţă îl compară pe Ştefan Fule cu un bărbat dezamăgit de „aleasa sa”, adică Republica Moldova. El a încercat să dreagă busuiocul, îi spune că și-a ținut promisiunile, astfel încât să o poată aduce în fața familiei sale numeroase. Ea însă nu încearcă nici măcar să ascundă că-i morocănoasă și mai mereu nemulțumită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
2,88 °C
ploaie ușoară
Umiditate:86 %
Vint:8,7 m/s
Fri
-1 °C
Sat
-0 °C
Sun
0 °C
Mon
3 °C
Tue
3 °C

Curs oficial BNM 21 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2892 -0.0993
USD 17.4444 -0.0597
RON 4.0366 -0.0231
UAH 0.7220 -0.0013
RUB 0.2726 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău