Comuniștii visează la o revoluție Constituțională (Timpul)

  • 22 Mai 2013 10:22
Comuniștii visează la o revoluție Constituțională (Timpul)

PCRM a înregistart în Parlament un proiect de lege care va permite schimbarea componenței Curții Constituționale.

Ei propun ca în Republica Moldova să fie decretată starea de urgență „ca ultimă măsură de apărare a libertăților civile și statului de drept”, declară comuniștii. 

Reprezentanții PLDM, PD și reformatorii PL s-au întâlnit pentru a negocia o nouă alianță, scrie Timpul. Politicienii au reluat de la capăt discuțiile. Lipsa încrederii pare a fi o mare problemă moștenită de la ultimele negocieri, care deși păreau finalizate, au fost spulberate de decizia Curții Constituționale din 22 aprilie.

Negocierile au început cu dreptul, comentează Adevărul. Delegații PLDM, PD și ai liberalilor reformatori s-au arătat optimiști după prima rundă de negocieri pentru crearea unei coaliții care să investească un nou guvern. Acordul de constituire a coaliției proeuropene, elaborat de PLDM, prevede formarea mai multor structuri organizatorice. În același timp, prezidiul executivului ar urma să fie exclus, iar premierul va avea dreptul să opereze remanieri guvernamentale.

Curtea, la un pas de a deveni birou politic, titrează Adevărul. Potrivit analiștilor, judecătorii constituționali au revenit în albia normalității declarând legală revocarea președintelui Parlamentului. Unele partide au suficiente motive să insiste pe demisia judecătorilor constituționali, deoarece aceștia s-au implicat în disputele politice.

Judecătorii excluși din sistem pot reveni oricând în magistratură, afirmă același cotidian. În opinia unor specialiști în domeniul dreptului, actuala reformare a Justiției este realizată de către un Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) care nu ar corespunde nici standardelor europene în domeniu, și nici normelor constituționale autohtone. Actuala componență a CSM contravine principiilor separării puterilor în stat și exigențelor privind independența Justiției, instituția ajungând a fi o „pârghie administrativă“ de control a puterii judecătorești, scrie Adevărul.

În Ziarul Național, jurnalista Sorina Ștefârță îl compară pe Ștefan Fule cu un bărbat dezamăgit de „aleasa sa”, adică Republica Moldova. El a încercat să dreagă busuiocul, îi spune că și-a ținut promisiunile, astfel încât să o poată aduce în fața familiei sale numeroase. Ea însă nu încearcă nici măcar să ascundă că-i morocănoasă și mai mereu nemulțumită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău