Compozitorul Eugen Doga la cea de-a 82-a aniversare: „Mă simt mai liber, mai bogat, mai plin, fiindcă era o sărăcie să fii fără Eminescu”

  • 01 Martie 2019 09:39
Compozitorul Eugen Doga la cea de-a 82-a aniversare: „Mă simt mai liber, mai bogat, mai plin, fiindcă era o sărăcie să fii fără Eminescu”

Maestrul Eugen Doga își sărbătorește la 1 martie ziua de naștere. Eugen Doga s-a născut în 1937, în satul Mocra, din stânga Nistrului. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autorul a sute lucrări muzicale de estradă, film și de teatru, balet, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii. Celebrul vals „Gingașa și tandra mea fiară”, a compozitorului Eugen Doga, a fost desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

Eugen Doga este Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, a fost distins cu  Ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu Ordinul "Pentru Serviciul Credincios" (România).

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, Eugen Doga mărturisește că nu poate trăi nicio zi fără Eminescu și pe care l-a descoperit târziu:

„Mă simt mai liber, mai bogat, mă simt mai plin, fiindcă era o sărăcie să fii fără Eminescu. Mă mir cum am petrecut viața fără Eminescu. Dar, de fapt, de ce? Pentru că tot timpul am fost informați că-i străin, că-i burghez și nu știu ce… Toată viața mă țin de propriile poziții, nimeni nu poate să-mi spună că sunt cuiva dator, sau că mă țin de poalele cuiva. Eu am poalele mele și mi-s destul. Dar, uite, poalele de care am avut nevoie și târziu m-am prins de ele, de poalele lui Eminescu, desigur. Târziu, din cauză că eram neinformați. Eu sunt un produs sovietic, cu românofobie și toate prostiile care erau băgate în mințile noastre. Slavă Domnului că a venit momentul, și nu e vorba de momentul istoric, că oricum era să fie ceea ce s-a întâmplat, dar faptul că m-am deșteptat. Fiindcă  nu-i o zi să nu mă uit în cărțile lui Eminescu. Stau deschise și când trec, vederea se oprește la ceva, la un titlu, chiar la un cuvânt. De exemplu, acum lucrez la Rugăciunea lui Eminescu, mai devreme a fost Imnul lui Ștefan Cel Mare, care mult timp nici nu s-a publicat”.

Ascultați un interviu cu maestrul Eugen Doga, sâmbătă, începând cu ora 15.00, în cadrul unei noi emisiuni la Radio Chișinău „Oamenii Cetății” – o emisiune despre personalitățile marcante, care au contribuit la dezvoltarea culturii naționale și care au rămas fideli valorilor și chemării lor sufletești.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17
Ploaie ușoară
Umiditate:51 %
Vint:2,1 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
21
Sun
21
Mon
22

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău