Componența Guvernului Filip este decisă (Timpul)

  • 19 Ianuarie 2016 10:05
Componența Guvernului Filip este decisă (Timpul)

Revista presei din 19 ianuarie 2016

Componența Guvernului Filip este decisă. Membrii viitorului Guvern trebuie să semneze declarația de integritate, titrează Timpul. Platforma societății civile „Pentru Europa” insistă ca miniștrii, care se vor regăsi în viitoarea componență a Guvernului, în frunte cu democratul Pavel Filip, să semneze declarația de integritate. Într-un apel semnat de membrii Platformei, se menționează că semnarea declarației este un pas foarte important pentru a oferi credibilitate următorului Cabinet de miniștri și a asigura transparență în actul de guvernare.

Dacă se va reuși instalarea Guvernului Filip, la încheierea mandatului președintelui Nicolae Timofti, am putea intra într-o nouă etapă de „turbulență” și instabilitate, susține Nicolae Negru în Ziarul Național. Autorul presupune că  Plahotniuc va dori să se revanșeze, acaparând funcția supremă în stat. Ca să-și spele reputația, să-și consolideze regimul, Plahotniuc trebuie să convingă lumea că s-a schimbat, că nu mai este mafiot, sugerează publicistul.  Vorbele sale nu contează, e nevoie de fapte. Ar putea începe cu întoarcerea miliardului și pedepsirea vinovaților care au fost implicați în acest furt de proporții. Atâta timp cât va fi protejat în mod evident bancherul Ilan Șor, cât timp de recuperarea miliardului se vor ocupa Gurin, Chetraru și alții care au urmărit impasibili cum se scot sacii cu bani din BEM, nimeni nu va crede că guvernarea de la Chișinău are intenții serioase de a găsi hoții, conchide Nicolae Negru.

Prin constituirea unei majorități parlamentare care înglobează și comuniștii de ieri, și liberalii de azi, s-a înființat, în fond, un fel de partid unic de tip sovietic sau chinezesc, iar opoziția reală strălucește prin absență, scrie Petru Bogatu în Ziarul Național.  În ciuda puciului eșuat, sistemul ticăloșit s-a consolidat. Toate acestea se văd cu ochiul liber și, evident, nu vor conferi credibilitate în Occident noii guvernări. Republica Moldova va rămâne captivă în zona gri, între orbita europeană, pe de o parte, și cea rusească, pe de alta. Președintele,  a zădărnicit o lovitură de stat și a oprit alunecarea societății în haos fără să rezolve însă problema statului capturat, subliniază Petru Bogatu.

Pe cât de „monstruoasă” este majoritatea formată ad-hoc în Parlament, pe atât de odioasă este coaliția din stradă, afirmă Adevărul. Unii văd paiul din ochiul vecinului, nu și bârna din ochiul propriu. Sincronizarea acțiunilor Platformei „DA” cu cele ale formațiunilor pro-moscovite (socialiștii lui Dodon și acoliții lui Usatîi) este infinit mai reprobabilă decât votul comun al liberalilor cu transfugii comuniști, consideră Adevărul. Dacă Mihai Ghimpu a fost nevoit să aleagă răul mai mic, atunci dadaiștii nici măcar n-au înțeles care este răul cel mare. Or, Partidul Socialiștilor are inclus în programul lor de guvernare însăși ideea de federalizare a Republicii Moldova. În condițiile în care „popularilor” moldoveni le lipsește nu doar legitimitatea și reprezentativitatea, dar și discernământul (sunt gata să se facă frate și cu dracul, doar ca să treacă puntea), „optimații” sunt obligați să purceadă imediat la implementarea reformelor și a Acordului de Asociere cu UE. Odată cu sfârșitul perioadei „triumviratelor” (AIE 1, 2 și 3), a venit timpul faptelor concrete, în beneficiul cetățeanului și nu de dragul împărțirii ciolanului, concluzionează Adevărul.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău