COMPLICAȚII în privința importulu produselor petroliere în Transnistria

  • 25 Iulie 2016 19:23
COMPLICAȚII în privința importulu produselor petroliere în Transnistria

Autoritățile de la Chișinău neagă acuzațiile administrației de la Tiraspol precum că ar bloca accesul pe piața din stânga Nistrului a produselor petroliere și, dimpotrivă, se declară gata să intervină cu ajutor, în caz de necesitate.

Subiectul a fost dezbătut în cadrul platformei parlamentare pe problema regiunii transnistrene, care anticipează discuțiile care vor avea loc mâine la Chișinău la acest subiect, cu ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a cărui țară deține președinția OSCE.

Un raport cu privire la situația în regiunea transnistreană a fost prezentat de vice-premierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul unei ședințe cu ușile închise a platformei parlamentare dedicată acestui subiect. După ședință, Gheorghe Bălan a declarat că au fost discutate toate subiectele care sunt pe agenda formatului de negocieri 5+2 și ultimele evoluții care au avut loc în procesul de reglementare transnistreană. Printre subiectele dezbătute s-a numărat și problema invocată recent de autoritățile de la Tiraspol care acuză Chișinăul că ar bloca accesul livrărilor de produse petroliere în regiune. Gheorghe Bălan a respins aceste acuzații.

„Dacă sunteți atenți la declarațiile din Tiraspol, ei tot timpul declară că cineva e devină pentru unele situații în regiunea transnistreană. Într-adevăr, există anumite probleme cu aprovizionarea cu produse petroliere, dar să nu uităm că o parte din aceste produse sunt transportate în regiunea transnistreană din România, prin teritoriul controlat de autoritățile moldovenești și acest export-import a avut loc și în anii precedenți și în decursul acestui an. Partea moldovenească este deschisă pentru a ajuta, în cazul apariției unor probleme grave în regiunea transnistreană la acest subiect”, a declarat Gheorghe Bălan.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a comentat, în acest context, declarațiile scandaloase ale vice-premierului rus, Dmitri Rogozin, făcute în cadrul ultimei sale vizite la Tiraspol, care a dat asigurări că militarii ruși vor rămâne pentru mult timp în regiunea transnistreană. Președintele Parlamentului a sugerat că nu toate declarațiile oficialului rus ar trebui luate în serios.

„Declarațiile domnului Rogozin nu sunt o surpriză pentru noi, suntem obișnuiți cu declarațiile în extremă. Pe unele le luăm în serios, pe altele – nu prea, fiind că așa e caracterul omului și, probabil trebuie să ne limităm la a nu ne expune cu emoții. Cert este faptul că dacă există interesul Republicii Moldova și unde există, trebuie să îl respectăm și să îl securizăm”, a precizat Andrian Candu.

De asemenea, Andrian Candu a menționat că, pe viitor, va fi pusă în discuție adoptarea unei legislații care să definească statutul negociatorilor pe problema transnistreană, care să stabilească mandatul acestora. El a mai anunțat că la următoarea ședință a platformei parlamentare va fi discutată o strategie referitoare la un statut special pentru regiune.

Problema transnistreană va fi discutată mâine cu prilejul vizitei la Chișinău a ministrului de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a cărui țară deține președinția OSCE.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău