Complexul Hidroenergetic Nistrean a influențat calitatea apei pe cursul râului / Studiu

  • 10 Decembrie 2021 12:01
Complexul Hidroenergetic Nistrean a influențat calitatea apei pe cursul râului / Studiu

Complexul Hidroenergetic Nistrean a influențat calitatea apei pe cursul râului. A scăzut conținutul de substanțe în suspensie, precum și cantitatea de metale grele, arată un studiu comandat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, citat de IPN.

Totodată, apa care vine în aval este mai săracă în substanțe nutritive. De asemenea, apele slab alcaline sunt supuse acidulării la intrarea în Republica Moldova.

Complexul Hidroenergetic Nistrean exercită și o influență vizibilă asupra regimului termic al râului în aval, întrucât captarea apei pentru turbine se efectuează din straturile adânci ale lacului de acumulare. Astfel, între baraje temperatura este mai mare decât cea normală în perioada rece a anului și sub normă –  în perioada caldă.

Studiul a fost efectuat la solicitarea Ministerului Mediului, cu sprijinul financiar al Suediei, pentru a stabili impactul construcției mai multor lacuri de acumulare pe Nistru, pe teritoriul Ucrainei, care în opinia ecologiștilor ar afecta ecosistemul râului .

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău