Competențele Procuraturii Anticorupție și ale CNA vor fi delimitate

  • 23 Martie 2023 09:02
Competențele Procuraturii Anticorupție și ale CNA vor fi delimitate

Competențele Procuraturii Anticorupție (PA) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) vor fi delimitate la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Justiției, modificări la Codul de procedură penală.

Modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare și potrivit Guvernului, au fost necesare ținând cont de faptul că, în prezent, atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică, scrie Bizlaw.md.

Prin urmare, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție, pe când CNA va investiga corupția sistemică. În același timp, corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care va coopera, în acest sens, cu CNA.

Conform autorităților, delimitarea clară a competențelor între autoritățile responsabile de investigarea cauzelor de corupție va asigura realizarea condiționalităților din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, precum și a Memorandumului cu privire la politicile economice și financiare, încheiat cu FMI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
22
Sun
23
Mon
24
Tue
24
Wed
21
Arhivă Radio Chișinău