Compensații pentru angajatorii care vor acorda zile libere pentru vaccinare

  • 03 Noiembrie 2021 18:33
Compensații pentru angajatorii care vor acorda zile libere pentru vaccinare

Statul va compensa cheltuielile angajatorilor pentru acordarea zilelor libere salariaților care merg să se vaccineze contra noului coronavirus. De asemenea, vor fi compensate și costurile pentru zilele libere acordate salariaților care au copii până la 12 ani sau copii cu dizabilități, atunci când procesul educațional va trece pe online, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a menționat că prevederile aprobate astăzi de Guvern vin să stimuleze angajatorii să acorde zile libere angajaților pe perioada pandemică. Este vorba despre situațiile în care procesul educațional este trecut pe online, nu și cele în care elevii se află în vacanță, chiar și prelungită. Ca salariații să beneficieze de zile libere, este necesar acordul angajatorului, conform Codului Muncii. Ceea ce se introduce prin hotărârea Guvernului de astăzi, este compensația angajatorilor.

Astfel, angajatorii vor putea acorda salariaților două zile libere pentru fiecare doză de vaccin contra noului coronavirus, administrată pe perioada stării de urgență în sănătate publică. Aceste două zile vor fi compensate din bugetul de stat.

În cazul șomajului tehnic sau în cazul în care copiii de până la 12 ani sau cu dizabilități trec pe online, este prevăzut un plafon pentru subvenția din bugetul de stat 
 150 de lei pe zi. Totodată, în cazul zilelor libere pentru vaccinare, se prevede un plafon majorat de 450 de lei pe zi.

„Aceste clarificări intră în vigoare ca urmare ajustărilor din Codul Muncii de săptămâna trecută. Proiectul este unul inovator, mecanismul fiind implementat pentru prima oară. Procesul va fi automatizat la maximum, iar angajatorii care vor acorda aceste drepturi salariaților vor depune o cerere pe portalul raportare.gov.md. procesul de solicitare, verificare și acordarea acestor facilități va fi acordat în mare măsură. Plățile vor fi făcute de către Compania Națională de Asigurări Sociale și de Serviciul Fiscal de Stat”, a mai spus ministrul muncii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău