Companiile cu capital străin sunt mai predispuse să angajeze persoane cu dizabilități

  • 30 Martie 2017 18:56
Companiile cu capital străin sunt mai predispuse să angajeze persoane cu dizabilități

Marea majoritate a companiilor din Republica Moldova care au angajat persoane cu dizabilități sunt cu capital străin, în timp ce companiile autohtone sunt foarte deschise la dialog și mai puțin spre angajare.

Specialistul pentru relații de muncă și recrutare din cadrul Asociației „Motivație”, Sergiu Musteață, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că o bună parte din angajatori, nici măcar la nivel conceptual, nu acceptă ideea angajării persoanelor cu dizabilități.


„Atunci când am întrevederi cu angajatorii, mesajul transmis se axează pe recrutarea persoanei cu dizabilități în funcție de abilitățile și aptitudinile care le are, și nicidecum prin nu manifestarea milei în a oferi un loc de muncă”, a menționat Ruslan Musteață.

Vlad Andreev, un tânăr cu dizabilități, este angajat în calitate de manager de oficiu, mai fiind și fotograf amator. După absolvirea Colegiului Politehnic, a bătut la multe uși. Angajatorii îl evaluau conform fizicului și nu conform capacităților pe care le are.

„La Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă mi-au spus că trebuie să am studii superioare. Acum sunt în prag de absolvire a universității. Nu este suficient să cerem un job, trebuie sa facem eforturi, trebuie să demonstrăm că avem abilități pentru funcțiile la care aspirăm”, a menționat tânărul.

Șefa Secției resurse umane de la Compania „Artizana”, Elena Șoimaru, a precizat că compania pe care o reprezintă are o practică deja de peste 30 de ani în angajarea persoanelor cu dizabilități. „Numărul persoanelor cu dizabilități angajate în cadrul companiei crește de la an la an. Noi nu avem bariere și nu discriminăm. Angajăm persoanele conform abilităților pe care le au și ne bucurăm de o conlucrare destul de eficientă. La un personal de 400 angajați, circa 35 sunt cu nevoi speciale”, a mai spus Elena Șoimaru.

În același context, Ludmila Iachim, manager de proiect la Asociația „Motivație”, a subliniat că protecția excesivă a tinerilor cu dizabilități din partea familiei este o problemă la angajarea în câmpul muncii, dar și angajatorii nu sunt foarte deschiși față de asemenea persoane. „Angajarea depinde foarte mult de tineri, care vin cu inițiativă, dar și de familiile lor care investesc în educație și dezvoltare. Cazurile sunt diferite. Uneori tinerii nu sunt pregătiți suficient să facă față cererii de pe piața muncii pentru că nu au formarea profesională necesară”, a mai adăugat dna Iachim.


Conferința de presă este desfășurată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități”, implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități în cadrul Programului „Inițiativă Comună de Promovare a Oportunităților Egale”, implementat de Fundația Est Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău