Companiile aeriene intenționează să investească miliarde de dolari în taxiuri zburătoare

  • 11 Iunie 18:09
Companiile aeriene intenționează să investească miliarde de dolari în taxiuri zburătoare

Taxiurile zburătoare au mai făcut un pas spre realitate după ce o serie de companii din Marea Britanie și Brazilia au făcut unele progrese comerciale, transmite Bloomberg, scrie AGERPRES.

Compania britanică Vertical Aerospace Group a primit comenzi condiționate pentru până la 1.000 de avioane electrice, care ar putea să coste până la patru miliarde de dolari, de la o serie de companii aeriene printre care se numără American Airlines Group Inc. și Virgin Atlantic Airways Ltd.

În paralel, constructorul brazilian de avioane Embraer SA a anunțat că poartă discuții pentru a transforma divizia sa care dezvoltă avioane electrice capabile să decoleze și să aterizeze vertical într-o companie publică, un anunț care a impulsionat cotația acțiunilor Embraer.

În California, start-up-ul Archer Aviation Inc. și-a prezentat viitorul concept de taxi zburător, denumit Maker, după ce a obținut o investiție de 20 de milioane de dolari din partea companiei aeriene United Airlines Holdings Inc. Această companie intenționează să cumpere până la 200 de avioane produse de Archer Aviation.

Chiar dacă niciun taxi zburător nu a fost aprobat pentru a fi utilizat în scop comercial, Autoritatea de reglementare în sectorul aeronautic din Europa estimează că aprobările ar putea fi acordate chiar din 2024. Companiile aeriene au început deja să lanseze comenzi pentru că văd un potențial pentru a dezvolta o nouă linie de business care are legătură cu transportul local, pe măsură ce principala lor activitate, legată de transportul oamenilor pe distanțe lungi, este supusă la presiuni din cauza emisiilor de CO2 și a pandemiei de Covid-19.

"Credem că acesta este începutul următoarei evoluții a mobilității aeriene urbane. Acesta este probabil la fel de important ca era avioanelor cu reacție", spune Domhnal Slattery, director general la compania de leasing de avioane Avolon Holdings Ltd., care a decis să investească 15 milioane de dolari în Vertical Aerospace.

Taxiurile zburătoare sunt concepute pentru a transporta doar câțiva pasageri, fiind comparabile cu un elicopter electric. Însă sunt mai silențioase, mai agile și nu emit CO2, pentru că utilizează mai multe motoare electrice. Aceste avioane sunt concepute pentru a face curse pe distanțe scurte, pe o distanță de 100 de mile (160 de kilometri) și ar putea să îi transporte pe cei care vor să facă rapid naveta până la aeroport sau pentru o ieșire la sfârșit de weekend. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
16,24
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:6,17 m/s
Mon
14
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
20

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău