Compania franceză Sanofi anunță rezultate pozitive ale studiului clinic de fază 2 pentru vaccinul său anti-COVID-19

  • 17 Mai 12:30
Compania franceză Sanofi anunță rezultate pozitive ale studiului clinic de fază 2 pentru vaccinul său anti-COVID-19

Compania franceză Sanofi a publicat luni rezultate pozitive ale unui studiu clinic de fază 2 pentru principalul său vaccin-candidat împotriva COVID-19, dezvoltat în colaborare cu grupul britanic GSK, după un prim eșec înregistrat la finalul anului 2020, care a determinat o întârziere de mai multe luni a lansării pe piață a unui astfel de ser, informează AFP.

Rezultatele intermediare ale noului studiu clinic (realizat pe oameni) de fază 2 arată că administrarea vaccinului produs de Sanofi "induce producția unor concentrații ridicate de anticorpi neutralizanți la adulți, la toate grupele de vârstă, la niveluri comparabile cu cele observate la persoanele care s-au recuperat după maladia COVID-19", a precizat compania franceză într-un comunicat publicat luni.

Un studiu clinic de fază 3, reprezentând ultima etapă a testelor realizate pe oameni înainte de potențiala autorizare a acestui vaccin - bazat pe proteine recombinate - ar trebui să înceapă în săptămânile următoare, a precizat compania Sanofi, care va lansa în paralel și producția noului ser.

Acel studiu va evalua două formule de vaccin, în special împotriva variantei din Wuhan și a variantei sud-africane, a precizat grupul francez. În timpul studiului clinic de fază 2, vaccinul-candidat a fost testat doar pe varianta Wuhan.

Rezultatele intermediare au arătat o seroconversie (producția de anticorpi) în 95% până la 100% din cazuri după administrarea celei de-a doua doze, la toate grupele de vârstă (18-95 ani) și pentru toate dozajele studiate.

Totodată, la participanții care au trecut deja prin infecția COVID-19, o singură doză de vaccin a generat producția unor concentrații ridicate de anticorpi neutralizanți, "ceea ce subliniază solidul interes potențial pe care îl reprezintă dezvoltarea acestui ser pentru vaccinarea cu doze de rapel", au afirmat reprezentanții companiei Sanofi.

Un prim studiu clinic a ajuns la sfârșitul anului 2020 la concluzia unui răspuns imunitar insuficient. Laboratorul francez a trebuit să amâne astfel lansarea vaccinului potențial pentru cel de-al patrulea trimestru al anului 2021, în contextul în care compania dorea să lanseze serul pe piață la jumătatea acestui an.

Întârzierea a stârnit polemici aprinse în Franța, sindicatele companiei criticând cele 400 de locuri de muncă care urmează să fie desființate în domeniul cercetării.

Mai multe laboratoare și companii de biotehnologie au lansat deja vaccinuri proprii. În Europa, cele dezvoltate de alianța americano-germană Pfizer-BioNTech, companiile americane Moderna și Johnson & Johnson și grupul britanico-suedez AstraZeneca sunt deja utilizate pe piață.

Sanofi dezvoltă în această perioadă un al doilea vaccin-candidat în colaborare cu compania americană Translate Bio, care se bazează pe tehnologia mult mai recentă ARN mesager, folosită în cazul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna.

În paralel, grupul francez a încheiat acorduri cu alți producători, precum Pfizer, Johnson & Johnson și Moderna, pentru a îi ajuta să își îmbutelieze vaccinurile proprii.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
31,07
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:2,57 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
22
Mon
25
Tue
23

Curs oficial BNM 05 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1695 -0.0820
USD 17.8563 -0.0224
RON 4.3040 -0.0169
UAH 0.6631 -0.0034
RUB 0.2450 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău