Compania care a concesionat Aeroportul amenință R. Moldova cu judecata, invocând persecuții politice

  • 04 Octombrie 2019 15:00
Compania care a concesionat Aeroportul amenință R. Moldova cu judecata, invocând persecuții politice

NR Investments Ltd, compania care deține concesiunea Aeroportului internațional Chișinău prin Komaksavia Airport Ltd, care deține 95% din Avia Invest S.R.L., l-a informat pe președintele Igor Dodon despre existența unui litigiu potrivit articolului 10, alineat 1, al Tratatului Bilateral de Investiții, ratificat de Republica Moldova și Cipru la 13 septembrie 2007. Compania invocă presiuni politice din partea autorităților moldovenești și anunță că se va adresa în instanță pentru a-și garanta investiția sub protecția dreptului internațional, informează Agora.md.

Potrivit sursei citate, „așa numitul Tratat bilateral de investiții „Cipru-R. Moldova” garantează promovarea și protecția reciprocă a investițiilor entităților din cele două jurisdicții”, se arată într-un comunicat de presă al companiei care deține concesiunea asupra aeroportului din Chișinău.

„Chemăm la un arbitraj amiabil pentru această dispută care a survenit între Republica Moldova și proprietarul concesiunii aeroportului. Am notificat toate autoritățile de vârf, inclusiv premierul, că prin eșecul de a înceta persecuția politică și de a redresa situația prin alte canale, nu ne va rămâne o altă alternativă decât să ne adresăm în instanță bazându-ne pe Tratatul Bilateral de Investiții, care garantează securitatea investițională sub protecția dreptului internațional”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că Parlamentul a aprobat astăzi, 4 octombrie, raportul Comisiei parlamentare care a anchetat modul de concesionare a Aeroportului. Raportul Comisiei îi recomandă Guvernului să examineze posibilitatea intentării unei acțiuni în instanțele naționale privind anularea contractului de concesiune, dar și cercetarea activității funcționarilor care au participat la procedura de concesionare. De asemenea, Procuratura Generală ar urma să verifice documentele și corespondența celor implicați în concurs.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău