Comitetul pentru Unitate și Bunăstare propune semnarea unui Pact politic de unitate națională, de tip Snagov, între Republica Moldova și România

  • 17 Iunie 2022 10:43
Comitetul pentru Unitate și Bunăstare propune semnarea unui Pact politic de unitate națională, de tip Snagov, între Republica Moldova și România

Comitetului pentru Unitate și Bunăstare (CUB), o inițiativă civică voluntară de la Chișinău, propune, într-o declarație, că a venit timpul ca „relațiile frățești dintre România și Rep. Moldova să fie ridicate la un nivel superior de interacțiune strategică și coeziune socială.”

Semnatarii declarației, mai multe personalități din R. Moldova și de peste hotare, propun semnarea unui Pact politic de unitate națională, de tip Snagov, prin toate partidele politice, mediul public și de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului să susțină procesul de creare a spațiilor comune de integrare între cele două state românești.

Semnatarii documentului consideră c relațiilor economice dintre cele două țări trebuie dinamizate, iar fondurilor din ajutorul financiar nerambursabil de 100 mil. de euro acordate de România trebuie investit prioritar în consolidarea a două podurilor rutiere, reabilitarea podului feroviar „Galați – Giurgiulești” și în infrastructură rutieră de natură să contribuie la asigurarea interconexiunii dintre cele două țări.

Semnatarii declarației mai propun ca România să ofere 1% din PIB-ul său pentru completarea resurselor necesare Fondului Moldova, ceea ce ar însemna în următorii zece ani cel puțin 100 mlrd USD, fonduri ce ar putea fi folosite pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură moldo-române. Declarația mai avansează o serie de propuneri pe dimensiunea social-culturală, educațională și mediatică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău