Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor denunță un număr record de jurnaliști aflați în detenție în lume

  • 09 Decembrie 2021 09:08
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor denunță un număr record de jurnaliști aflați în detenție în lume

Numărul jurnaliștilor aflați în detenție la nivel mondial nu a fost nicicând atât de mare, a denunțat joi Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) cu sediul la New York, doar în China și Myanmar înregistrându-se un sfert dintre cei 293 de jurnaliști aflați în spatele gratiilor, informează AFP citat de AGERPRES.

CPJ, asociație finanțată prin donații private și care denunță de 40 de ani uciderile, plasările în detenție, violențele, actele de cenzură și amenințările împotriva jurnaliștilor, a numărat în raportul său anual 50 de jurnaliști închiși în China, 26 în Myanmar, 25 în Egipt, 23 în Vietnam și 19 în Belarus.

Dacă se adaugă la acest clasament Arabia Saudită, Iranul, Turcia, Rusia, Etiopia și Eritreea, atunci, potrivit CPJ, 293 de jurnaliști se aflau în închisori din întreaga lume la data de 1 decembrie 2021, un nou record după ce în 2020 asociația numărase 280 de jurnaliști.

"Este al șaselea an consecutiv în care CPJ înregistrează un număr record de jurnaliști aflați în spatele gratiilor în lume", a denunțat directorul asociației Joel Simon, citat într-un comunicat. "A plasa în detenție jurnaliști care transmit informații este marca de fabricație a unui regim autoritar", a subliniat Simon, găsind "cu precădere terifiant faptul că Myanmar și Etiopia au închis din nou, atât de brutal, ușa în fața libertății presei".

Asociația a numărat de asemenea 24 de jurnaliști uciși anul acesta în lume, printre care 19 "ca represalii la munca lor", în primul rând în Mexic și India.

"Mexicul rămâne țara de pe continentul american cea mai sângeroasă pentru reporteri, cu trei jurnaliști uciși ca represalii directe la reportajele lor", a subliniat CPJ, adăugând că anchetează asupra altor șase ucideri de jurnaliști.

La nivel global, India se află pe primul loc pe această listă, cu patru jurnaliști uciși anul acesta.

În raportul său, CPJ apreciază că numărul de jurnaliști închiși "reflectează intoleranța în creștere în lume pentru jurnalismul independent", într-un context de "bulversări politice și represiuni împotriva mass-media".

Asociația citează cazurile Chinei și politicii sale represive în Hong Kong și Xinjiang, al loviturii de stat în Myanmar, al războiului din nordul Etiopiei și cel al Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău