Comitetul Executiv și Adunarea Populară a Găgăuziei solicită 5 mandate în parlament

  • 19 Mai 2017 17:45
Comitetul Executiv și Adunarea Populară a Găgăuziei solicită 5 mandate în parlament

În cazul modificării sistemului electoral, autonomia Găgăuză trebuie să obțină nu mai puțin de 5 mandate de deputat în parlament. O solicitare comună a Comitetului Executiv și Adunării Populare a Găgăuziei în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței din 19 mai.

Potrivit președintelui Adunării Populare, Vladimir Cîssa, sistemul electoral existent nu permite locuitorilor din Găgăuzia să participe direct la guvernarea țării, notează Găgăuzinfo.

De aceea, legislativul din Comrat este de părere că "autonomia ar trebui să aibă nu mai puțin de cinci deputați în parlamentul Republicii Moldova".

Acest lucru poate deveni posibil prin crearea în Găgăuzia a mai multor circumscripții uninominale. Cîssa speră că noul sistem – fie că este vorba despre cel mixt sau cel uninominal, va asigura "condiții adecvate de participare politică a găgăuzilor în guvernarea eficientă a țării", informează portalul de știri Gagauzinfo.MD.

Prezent la ședința APG, deputatul în parlament, Fiodor Gagauz, a prezentat esența proiectului de lege al socialiștilor cu privire la sistemul electoral mixt, subliniind că cererea din partea autorităților din autonomie cu privire la cota de 5 deputați ar trebui să fie inclusă în acest proiect de lege.

În cele din urmă, declarația comună a Comitetului Executiv și a Adunării Populare a Găgăuziei a fost susținută cu majoritatea de voturi.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău