Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei | Moscova nu a întreprins nimic pentru a executa decizia CEDO privind școlile românești din Transnistria

  • 20 Martie 2019 14:23
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei | Moscova nu a întreprins nimic pentru a executa decizia CEDO privind școlile românești din Transnistria

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei și-a manifestat regretul față de faptul că autoritățile ruse nu au prezentat nicio propunere, până la sfârșitul lunii februarie curent, privind modul de executare a deciziei CEDO în cazul Catan și alții împotriva Federației Ruse, care se referă la achitarea despăgubirilor morale în cauza școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului.

Potrivit unui comunicat al Asociației „Promo-Lex”, această poziție a fost exprimată de către Comitet în cadrul reuniunii, care a avut loc în perioada 12-14 martie curent, la Strasbourg. Reprezentanții Consiliului Europei s-au întrunit pentru a discuta despre executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). 

Consiliul Europei a solicitat autorităților ruse să continue în mod activ dialogul constructiv întreprins în cooperare cu Comitetul de Miniștri și cu Secretariatul și să prezinte până în septembrie 2019 propuneri concrete sub forma unui plan de acțiune, inclusiv în ceea ce privește achitarea despăgubirilor morale celor 170 de reclamanți cărora statul rus le datorează câte 6000 euro. 

Experții „Promo-Lex” amintesc că, la 19 octombrie 2012, Marea Cameră a CEDO a pronunțat Hotărârea în cauzele Catan și alții 27 c. Moldovei și Rusiei, Caldare si alții 42 c. Moldovei și Rusiei, Cercavschi și alți 98 vs Moldova și Rusia, prin care a constata violarea dreptului la educație a celor 170 de reclamanți, elevi și părinți din școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

CtEDO a constatat că administrația secesionistă a întreprins măsuri de intimidare, presiune asupra elevilor, inclusiv au adoptat acte locale normative prin care au criminalizat folosirea grafiei latine. Apogeul persecuțiilor școlilor cu predare în limba română a constituit evacuarea sau vandalizarea clădirilor instituțiilor de învățământ, arestarea părinților și agresarea copiilor. Astfel în anul 2002 a fost evacuat Liceul ”Ștefan cel Mare” din or. Grigoriopol, iar în anul 2004 Liceul ”Alexandru cel Bun”, Liceul ”Lucian Blaga” și Liceul ”Evrica” au fost vandalizate și unele sedii chiar evacuate de către miliția transnistreană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău