Comitetul britanic pentru afaceri externe | Rușii doresc destabilizarea Balcanilor de Vest

  • 16 Iulie 2018 11:23
Comitetul britanic pentru afaceri externe | Rușii doresc destabilizarea Balcanilor de Vest

"Rusia este pregătită să facă totul pentru a destabiliza Balcanii de Vest" - aceasta este concluzia principală a Comitetului britanic pentru afaceri externe, reunit înainte de summitul de la Londra privind Balcanii de Vest.

De asemenea, în raportul Comitetului britanic pentru afaceri externe se apreciază că, în ultimii zece ani, Balcanii de Vest nu au fost în atenția Uniunii Europene, iar Rusia, China și Turcia au profitat de situație. În raport este analizată situația din cele șase state din Balcanii de Vest și se subliniază că influența Rusiei este cea mai slabă, din cauza prezenței economice modeste, dar și cea mai periculoasă, deoarece Moscova nu își alege mijloacele.

"Rusia este pregătită să facă totul pentru a destabiliza Balcanii de Vest și parcursul lor spre democrație și stabilitate, așa cum s-a încercat, în 2016, lovitura de stat din Muntenegru" - se spune în raport, adăugându-se că au existat încercări ale Rusiei de a obstrucționa și semnarea acordului dintre Skopje și Atena privind noul nume al Macedoniei.

Raportul consemnează faptul că Rusia intenționează ca, prin intermediul președintelui Republicii Srpska, Milorad Dodik, să destabilizeze situația deja fragilă din Bosnia-Herțegovina, iar ca exemplu sunt menționate permanentele amenințări ale lui Dodik privind organizarea referendumului privind separarea Republicii Srpska de Bosnia-Herțegovina.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău