Comisiile pentru situații excepționale estimează pagubele ploilor torențiale. La Chișinău, prejudiciul constituie 40 milioane de lei

  • 24 Septembrie 18:01
Comisiile pentru situații excepționale estimează pagubele ploilor torențiale. La Chișinău, prejudiciul constituie 40 milioane de lei

Comisiile teritoriale pentru situații excepționale estimează prejudiciile cauzate de ploile torențiale care s-au abătut asupra Republicii Moldova în perioada 14-15 septembrie. În municipiul Chișinău, pagubele au fost estimate la 40 de milioane de lei, informează MOLDPRES.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a dat asigurări că la această etapă, toate consecințele, cu mici excepții, au fost înlăturate. „Au rămas doar câteva porțiuni de drum care necesită a fi reparate. Pagubele provocate de precipitații ajung la 40 milioane de lei”, a precizat Ceban. 

Ion Ceban a subliniat că, în oraș, canalizarea pluvială nu este adaptată pentru ploile torențiale. „Atunci când avem un debit de apă între 50 și 70 de litri pe metru pătrat, niciun oraș nu este pregătit pentru astfel de situații. Chișinăul la fel face greu față în aceste condiții”, a spus Ion Ceban.

Precipitațiile puternice de la mijlocul acestei luni au inundat zeci de străzi și treceri subterane din capitală. Apele abundente au afectat și mai multe porțiuni de drum. Totodată, mai mulți arbori și crengi au fost doborâte la pământ. Ploile au afectat zeci de școli, grădinițe și instituții medicale din municipiu.

De asemenea, în urma precipitațiilor puternice au fost inundate subsolurile mai multor blocuri de locuit. La fel, râurile mici din capitală au ieșit din albie.

Ploile torențiale de acum o săptămână au afectat mai multe localități ale Republicii Moldova și au provocat inundații. Cele mai puternice prejudicii au fost înregistrate în zonele centru și sud ale țării.

Solicitată de MOLDPRES, Liliana Pușcașu, ofițer de presă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a menționat că în prezent, comisiile locale activează în teritoriu pentru a estima pagubele înregistrate în urma ploilor puternice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Wed
20
Thu
20
Fri
21
Sat
22
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău