Comisie pentru gestionarea integrată a resurselor de apă din bazinul râului Nistru

  • 28 Ianuarie 2021 14:41
Comisie pentru gestionarea integrată a resurselor de apă din bazinul râului Nistru

După ce, recent, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a acuzat-o pe șefa statului, Maia Sandu, că ar fi avut discuții ascunse cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, dar și că ar putea provoca o criză ecologică pe Nistru, deputații PSRM vin cu un proiect de hotărâre pentru crearea unei comisii parlamentare speciale. Comisia ar urma să evalueze gestionarea integrată a resurselor de apă din bazinul râului Nistru, transmite IPN.

„Cu referință la principala sursă de apă a țării, menționăm că acest obiectiv acvatic se confruntă cu cele mai grele timpuri și este supus unor pericole fără precedent. Și anume, se atestă degradarea regimului hidrologic, hidrochimic și hidrobiologic, micșorarea capacității de autoepurare a fluviului, dispariția mai multor specii valoroase de pești (cleanul, scobarul, bibanul, somnul, mreana, morunașul, etc.), înnămolirea intensivă a fluviul și a lacului de baraj Dubăsari, nivelul scăzut al apei, deseori, până la dezgolirea fundului fluviului Nistru”, precizează deputații socialiști în nota informativă a proiectului.

Potrivit lor, Republica Moldova deja se află într-o stare critică în ceea ce privește accesul la apă și dezvoltarea economică durabilă, respectivul aspect este semnalat și de către Oficiul din Chișinău al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. „În contextul schimbărilor climatice din ultima perioadă, insuficiența de apă pentru irigare ar putea compromite respectiva ramură a economiei naționale, iar securitatea alimentară ar putea fi pusă în pericol”.

Potrivit deputaților PSRM, constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru va avea drept obiective de bază evaluarea potențialului râului Nistru, precum și examinarea relațiilor de colaborare transfrontaliere pe subiectul utilizării durabile a resurselor naturale din bazinul râului Nistru, care să asigure în mod echitabil necesitățile generațiilor actuale și viitoare. De asemenea, se va ocupa de consolidarea cadrului instituțional și organizatoric necesar valorificării viabile și protecției bazinului fluviului pentru asigurarea securității alimentare a țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău