Comisia Unificată de Control s-a întrunit în ședință. Ce subiecte au fost discutate

  • 23 Iulie 15:12
Comisia Unificată de Control s-a întrunit în ședință. Ce subiecte au fost discutate

Comisia Unificată de Control s-a întrunit ieri în ședința săptămânală, informează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Incidente de acest gen se produc sistematic în Zona de Securitate, iar partea transnistreană respinge categoric propunerile de a include problema pe agenda oficială a discuțiilor, așa cum a făcut și de această dată, scrie sursa citată.

Totodată, sediile așa-numitului „mgb" sunt excluse din ruta de deplasare a observatorilor militari, fapt pentru care delegația Republicii Moldova l-a atenționat pe șeful statului-major al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii despre necesitatea de a vizita și a documenta situația la toate obiectivele structurilor de forță amplasate în Zona de Securitate.

Având în vedere că, timp îndelungat, Comisia Unificată de Control își demonstrează incapacitatea de a avea o reacție adecvată la probleme grave din aria sa de responsabilitate, delegația Republicii Moldova își reiterează poziția cu privire la oportunitatea de a iniția monitorizarea situației în Zona de Securitate de către experți internaționali independenți sub egida Misiunii OSCE în Moldova.

Cu referire la acțiunile aprobate la ședința din 15 iulie curent, menite să îmbunătățească condițiile serviciului la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii situate în preajma localității Vadul lui Vodă, delegația Republicii Moldova a remarcat deschiderea Misiunii OSCE în Moldova pentru coordonarea și eventuala sprijinire financiară a măsurilor preconizate. Astfel, delegația moldovenească a propus părților să facă o solicitare în acest sens către Misiunea OSCE în Moldova. Delegația Federației Ruse și cea a Tiraspolului au apreciat că o asemenea situație ar face ca Misiunea OSCE să substituie rolul pacificatorilor în operațiunea de pe Nistru. Ambele delegații au solicitat timp pentru consultări suplimentare, motiv pentru care ședința a fost întreruptă, iar examinarea subiectului va continua în septembrie curent.

În rezultatul acțiunilor care vor fi realizate până la finele anului în curs, postul de pe malul stâng al Nistrului va fi reamplasat astfel încât să fie deblocată artera de circulație Coșnița – Bălăbănești cu eliminarea obstacolelor în deplasarea cetățenilor și mijloacelor de transport pe acest sector de drum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:0,45 m/s
Tue
10
Wed
9
Thu
9
Fri
12
Sat
16

Curs oficial BNM 20 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7697 0.0003
USD 17.6283 -0.0238
RON 4.1967 -0.0002
UAH 0.6610 -0.0001
RUB 0.2427 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău