Comisia Situații Excepționale a discutat noi măsuri pentru asigurarea securității energetice a R.Moldova

  • 27 Ianuarie 18:02
Comisia Situații Excepționale a discutat noi măsuri pentru asigurarea securității energetice a R.Moldova

Situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale au fost analizate în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale.

Membrii comisiei au discutat despre posibilitatea alocării de compensații suplimentare pentru consumatorii casnici. Ajustarea sumei pentru compensații se va face ca urmare a revizuirii tarifului pentru consumatori solicitat de S.A. Moldovagaz. Comisia a decis ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să analizeze și să aprobe, până la data de 31 ianuarie 2022, noul tarif, după o verificare minuțioasă a calculelor prezentate de S.A. Moldovagaz. 

În cadrul ședinței s-a mai decis ca centralele termo-electrice să ajusteze în conformitate cu temperatura medie atmosferică, în limita de până la 10% de la valorile de calcul a energiei termice livrate către consumatori. Implementarea măsurilor de raționalizare a consumului va duce la o scădere cu circa 5 milioane de m3 a consumului de gaz natural.

Anterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat public că tariful, pentru un consum de pînă la 150 m3 lunar, pentru consumatorii casnici va rămâne neschimbat iar Guvernul va interveni de fiecare dată în ajutorul cetățenilor.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,97
Ploaie ușoară
Umiditate:60 %
Vint:1,54 m/s
Sat
21
Sun
17
Mon
12
Tue
14
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău