Comisia ”Pre-Vetting” și-a lansat activitatea și a ales președintele

  • 13 Aprilie 2022 11:46
Comisia ”Pre-Vetting” și-a lansat activitatea și a ales președintele

Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia ”Pre-Vetting”) a convocat ședința de lansare. În cadrul întrunirii, prin vot secret, Comisia l-a ales pe Herman von Hebel în funcția de președinte. 

Potrivit Bizlaw.md, conform Legii nr. 26/2022, evaluarea va include, printre altele, o declarație de avere de la candidații pentru pentru ocuparea funcțiilor în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor;  colectarea și verificarea datelor, audieri publice, o decizie a Comisiei privind respectarea de către candidați a criteriilor de integritate și o procedură opțională de contestații în instanța de judecată. 

Potrivit unui comunicat de presă, distribuit de Comisie, Herman von Hebel a declarat că ”toți membrii sunt nerăbdători să înceapă procesul de evaluare”.

”Ne angajăm ferm să asigurăm un proces de evaluare eficient și echitabil pentru aceste poziții esențiale în sistemul justiției din Republica Moldova și sperăm ca candidații aleși în cele din urmă în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor vor aduce schimbarea necesară pentru continuarea implementării reformelor în Republica Moldova”, a comentat președintele Comisiei.

În comunicat se mai spune că în prezent, Comisia lucrează la elaborarea Regulamentului de activitate și a unui formular de declarație de avere și lista persoanelor apropiate, așa cum este prevăzut în Legea nr. 26/2022.

Comisia planifică ca evaluarea să înceapă pe parcursul lunii mai. Candidații pentru calitatea de membru în Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor vor fi evaluați cu prioritate. Procesul integral de evaluare poate dura până în luna decembrie.

Comisia ”Pre-Vetting” este compusă din șase membri numiți de Parlament, dintre care trei au fost recomandați de partenerii internaționali de dezvoltare care acordă asistență tehnică Republicii Moldova, și anume:

  • Herman von Hebel (Țările de Jos);
  • Victoria Henley (SUA);
  • Nadejda Hriptievschi (Moldova);
  • Vitalie Miron (Moldova);
  • Tatiana Răducanu (Moldova);
  • Nona Tsotoria (Georgia).
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău