Comisia Pre-Vetting a demarat evaluarea candidaților non-judecători la funcții în CSM

  • 19 Mai 2023 11:32
Comisia Pre-Vetting a demarat evaluarea candidaților non-judecători la funcții în CSM

Comisia Pre-Vetting a anunțat astăzi că a demarat procedura de evaluare a candidaților non-judecători la funcții în CSM. Cei nouă candidați, declarați eligibili de către Parlament să participe la concurs, urmează să completeze o declarație și documentele necesare în următoarele șapte zile, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, declarația pentru 5 ani, conform art. 9 alin. (2) din Legea nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, include informațiile privind bunurile și interesele personale ale candidaților, dar și lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public. Candidații care nu au fost anterior subiecți ai declarării averilor și intereselor personale, urmează să completeze declarații de avere și interese personale pentru fiecare din ultimii cinci ani.

După recepționarea declarațiilor, Comisia Pre-Vetting va analiza veniturile și proprietățile candidaților și ale familiilor acestora, în temeiul unor cercetări extinse.

Comisia Pre-Vetting precizează că, săptămâna trecută, a transmis candidaților un exemplar completat al Declarației pentru 5 ani, în scopul informării prealabile, dar și în scopul de a oferi mai mult timp pentru pregătirea informațiilor necesare completării documentului. Adițional, candidații au primit spre completare Chestionarul privind integritatea etică care, spre deosebire de Declarația pentru 5 ani, este voluntar. Chestionarul de etică solicită informații primare referitoare la integritatea etică a candidatului și urmează a fi trimis Comisiei până pe 1 iunie.

Potrivit deciziei Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, din 5 mai, Legislativul a transmis Comisiei Pre-Vetting lista cu nouă candidați non-judecători la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Printre aceștia sunt juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic, care vor trece prin procesul de verificare a integrității financiare și etice al Comisiei Pre-Vetting, pentru a putea deveni eligibili să ocupe o funcție de membru permanent în CSM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău