Comisia pentru sănătate publică a decretat Cod galben la nivel național privind noul coronavirus

  • 24 Februarie 12:34
Comisia pentru sănătate publică a decretat Cod galben la nivel național privind noul coronavirus

Autoritățile din Republica Moldova au emis cod galben de alertă națională privind situația epidemiologică prin infecția cu noul tip de coronavirus. Hotărârea a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Sănătate Publică.

Acest lucru presupune sporirea măsurilor de prevenire și control al infecție de către instituțiile responsabile. Relatează Aliona Savca

În cadrul ședinței Comisiei pentru Sănătate Publică, ministrul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a menționat că situația epidemiologică este sub control și a făcut apel către cetățeni să respecte normele de igienă. Ea a informat că instituțiile medicale au stocuri suficiente de medicamente. Cât privește consumabilele și echipamentele de protecție, o parte din instituții au stocuri limitate, urmând să fie făcute achiziții de aceste produse, a spus ministrul.

Se constată gradul de alertă cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu coronavirus, existând risc posibil de declanșare a urgenței de sănătate publică. Instituțiile medico-sanitare publice au prezentat informații despre cum sunt asigurați cu medicamente și acest procentaj reprezintă 96,61%. Normativele stocurilor pentru medicamente și produse farmaceutice este de 60 de zile.

Ministrul Sănătății a mai informat că Agenția Națională pentru Sănătate Publică a recepționat recent din Germania, prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, cinci kituri a câte 96 de teste pentru detecția noului tip de coronavirus și două kituri pentru confirmarea rezultatului.

Ministrul de Interne, Pavel Voicu a informat că polițiștii de frontieră întreprind măsuri pentru prevenirea infecției cu COVID-19, fiind dotați cu substanțe dezinfectante și măști. De asemenea, în Aeroportul Internațional Chișinău a fost amenajată o încăpere pentru a izola persoanele suspecte la infecția cu noul tip de coronavirus, iar pasagerii care vin din țările cu risc sporit de infectare completează o fișă cu datele personale. Potrivit lui, prin aeroport zilnic ajung în țara în jur de 3000 de pasageri, iar în 24 de ore, doar din Italia au sosit 682 de călători.

Colegii de la Poliția de frontieră sunt dotați cu suficiente mănuși, măști și substanțe dezinfectante. Totodată, sunt dotați cu pliante pentru a informa călătorii, termometre digitale pentru a verifica temperatura persoanelor. Funcționează un termoscaner, dar după-amiaza zilei de astăzi o să funcționeze și al doilea termoscaner în așa fel ca să nu creăm disconfort călătorilor.

Reprezentanții Ministerului Sănătății recomandă oamenilor să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun sau cu produse pe bază de alcool, să păstreze distanța socială de 1-2 metri de la persoane, în special, cele care tușesc, strănută sau au febră.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
25
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Sun
23
Mon
22
Tue
24
Wed
24
Thu
19

Curs oficial BNM 08 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău