Comisia LIBE din Parlamentul European a aprobat aderarea deplină a Croației la Schengen și solicită Consiliului să adopte o decizie finală

  • 26 Octombrie 2022 12:16
Comisia LIBE din Parlamentul European a aprobat aderarea deplină a Croației la Schengen și solicită Consiliului să adopte o decizie finală

Marți, 25 octombrire, eurodeputații din Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European au aprobat aderarea deplină a Croației la spațiul Schengen. Raportul a fost adoptat cu 45 de voturi pentru, 8 împotrivă și 5 abțineri, informează un comunicat oficial al Legislativului European.

La 9 decembrie 2021, Consiliul a confirmat că Croația a îndeplinit toate condițiile necesare pentru aplicarea deplină a normelor Schengen. Acum, deputații europeni îndeamnă Consiliul să continue procesul și să adopte o decizie finală de ridicare a controalelor la frontieră.

Pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale la frontierele externe ale UE, deputații europeni îndeamnă Croația să informeze Parlamentul și Consiliul cu privire la planul său de acțiune pentru gestionarea frontierelor externe ale UE și, în special, cu privire la un mecanism independent de monitorizare a acțiunilor ofițerilor de poliție.

De asemenea, deputații europeni doresc ca Executivul European să includă în programul său de evaluare Schengen evaluări ale gestionării frontierelor externe, inclusiv aspectele legate de drepturile fundamentale. Ei notează că au existat acuzații de maltratare și respingere a migranților la frontierele externe și încurajează Comisia să includă în evaluările sale vizite la fața locului în Croația.

Parlamentul European a pledat de mult timp pentru finalizarea spațiului de liberă circulație Schengen, care include în prezent 26 de state (toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, plus Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein, care nu sunt membre ale UE). În 2018, deputații europeni au declarat că Croația ar trebui să fie admisă în Schengen imediat ce va îndeplini criteriile necesare. La 18 octombrie 2022, ei și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru admiterea fără întârziere a Bulgariei și României în Schengen, transmite caleaeuropeana.ro.

„Croația a fost supusă celei mai cuprinzătoare evaluări pentru aderarea la Schengen dintre toate țările UE de până acum. Ea a îndeplinit 281 de recomandări în 8 domenii ale acquis-ului Schengen. Comisia și Consiliul au confirmat disponibilitatea țării de a aplica pe deplin normele Schengen. Comisia LIBE este pe deplin de acord: ridicarea controalelor la frontierele interne trebuie să aibă loc până la sfârșitul acestui an”, a declarat raportorul Paulo Rangel. 

Plenul Parlamentului European va discuta acum raportul. Decizia finală de ridicare a controalelor interne poate fi apoi luată de Consiliul UE, hotărând în unanimitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău