Comisia juridică a parlamentului a finalizat ultima dezbatere pe marginea proiectului privind VOTUL MIXT

  • 19 Iulie 2017 18:42
Comisia juridică a parlamentului a finalizat ultima dezbatere pe marginea proiectului privind VOTUL MIXT

Ultima dezbatere pe marginea proiectului de lege privind votul uninominal a fost organizată cu puțin timp în urma de Comisia juridică a Parlamentului, iar la această oră membrii Comisiei discută pe marginea proiectului de lege.

Reprezentanți ai societății civile și ai partidelor extraparlamentare au avut opinii diferite asupra proiectului de lege.

Unii au cerut adoptarea acestuia indiferent de opinia Comisiei de la Veneția, în timp ce alții au criticat faptul că deputații nu au ținut cont de mai multe opinii exprimate anterior. Printre acestea a fost și necesitatea micșorării pragului electoral pentru accederea în Parlament a partidelor.

De asemenea, mai mulți vorbitori au cerut organizarea turului doi de scrutin al alegerilor în circumscripțiile în care nici un candidat nu va obține majoritatea și nu desemnarea câștigătorul din primul tur, așa cum prevede proiectul.

Proiectul presupune că la alegerile parlamentare în Republica Moldova 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar ceilalți 51 – în circumscripții uninominale. Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secții amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

De asemenea, vor exista circumscripții uninominale pentru diaspora. O circumscripție uninominală va fi formată pentru un număr de 55-60 de mii de cetățeni cu drept de vot. Deocamdată nu se cunoaște câte circumscripții vor fi formate pentru Transnistria și pentru cetățenii moldoveni din afara țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
20
Tue
22
Wed
19
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău